14 Şubat 2014 00:05

İki yüz elli

İki yüz elli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu gün kadraj köşesi olarak 250. Yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Beş yıl olmuş. ‘Kadraj köşesi’ olarak ilk yazımı 8 şubat 2009 tarihinde paylaşmışım. Kadraj köşesi değişik biçimlerde karşınıza çıktı. Uzun bir  süre pazar günleri Evrensel’in arka sayfasını işgal etti. Sonunda makale köşesi olarak köşesine çekildi. Her hafta fotoğraf eksenli gündemle bağlantılı siyaset, sanat ve kültür üzerine yazdım. Geçen yıllarda yazdıklarıma bakınca değinmediğim nokta kalmamış gibi. Ama ülkenin her günü yeni bir gündem belirliyor onun için ne yalan söyleyeyim zorlanmadım. Bu gün iki yüz ellinci yazıyı sizlerle paylaşırken bir muhasebe yapayım istemiştim. Beş yıl aralıksız her hafta yazmak ve fotoğraflarla sunmak, normalde düşündüğümde olanaksız gibi geliyor. Ama başarmışım. Burada en önemli desteğin sizlerden geldiğini söylemem gerek. Bu anlamda Kadraj köşesine sizler sahip çıkıp benim aracılığımla devamını sağladığımızı düşünüyorum. Gerek fotoğraflarıyla, gerekse görüş ve düşünceleriyle katkı veren Evrensel okuyucularına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca gazeteler içinde fotoğrafa, fotoğrafın kuramsal yanına, bu günle ilişkisine Evrensel kadar yer ayıran olmaması omuzlarımdaki yükü daha da artırdığının farkındayım. Evrensel gazetesine bana böyle bir olanak verdiği için de teşekkürlerimi sunuyorum. Facebook’a katılışımın da bir nedeni Kadraj köşesi olmuştur. Onun için Facebook’ta ‘Kadraj Fotoğraf (Özcan Yaman)’ olarak yer aldım. Amacım yazılarımı ve fotoğraflarımı arşivlemekti. Geriye dönük 5 yılın birikimine ulaşmak isteyenler Facebook Kadraj Fotoğraf’ın notlar bölümünden ve fotoğraf bölümünden ulaşabilirler. Ayrıca Evrensel gazetesinin arşivinden de ulaşabilirsiniz. Yerim daraldı. Halbuki ‘Sevgililer Günü ve fotoğraf’ başlıklı bir yazı yazmak vardı ya neyse seneye artık.
Bir Zaytung haberi ile “Sevgililer Günü yaklaşırken, hedeflenen ticaret hacminin oldukça gerisinde kalınması üzerine Türkiye İstatistik Kurumu ile ortak bir çalışma başlatan Maliye Bakanlığı, ilginç sonuçlara ulaştı. TÜİK’in Maliye Bakanlığı için yürüttüğü araştırma, alışveriş talebini düşüren en büyük etkenin kısaca “Sevgililer Günü kapitalizmin oyunu” tezi olarak adlandırılabilecek anlayışın toplumda yaygın kabul görmesi olduğunu ortaya koyarken, bu tezi savunanların yüzde 94’ünün Sevgililer Günü dışında kapitalizmden herhangi bir şikayetlerinin olmadığı da belgelerle kanıtlandı.” Doğru mu? Bence doğru. Kapitalizmin pençesinden kurtulmuş ve yılın 365 gününün Sevgililer Günü olan günlerin gelmesi dileğiyle diyelim)
Almanya’da yaşayan dostum Enver Enli’nin bir fotoğrafı ve yazdığı “Bir Sevda Destanı’ndan” alıntı ile sevgililere mutluluklar diliyorum.
*Bider tutmuş...
Fakat azdı
Çoğalmalıydı
Daha dahaydı!
Sulanmalıydı yaşamın kıraç yanı
Çorak filiz tutmalıydı
Kök uzadıkça uzamalıydı
En ücrasına emeğin
Ulanmalı
Buluşmalıydı kılcallar...
(* Tohum için ayrılmış tahıl, tohum )

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...