07 Şubat 2014 00:05

Aleviler 2013

Aleviler 2013

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2013 yılında Alevilerin yaşadığı daha doğrusu Alevilere yaşatılan hak ihlalleri izleme raporunu Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği olarak açıkladık.
Rapor bir yıl boyunca yaşanan olayları izleme ve toplama yöntemiyle oluşturuldu. Raporda yer alan olaylar bir şekilde kamuoyuna yansıtılan ve kimi tespitlerden oluşuyor.
Raporda 142 vaka yer alıyor ve dağılımı şöyle oluşuyor. Bu vakalar okulda, yargıda, AKP tarafından gerçekleştirilen, medya organları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, devletin çeşitli yönetim organları (valilik, kaymakamlık vb.), kimin yaptığı belirlenmeyen vakalar ile az sayıda sivil yurttaşlarca gerçekleştirilen ayrımcılık içeren vakalardan oluşmaktadır.
Alevilere yönelik ayrımcılıklar; hakaret, inkar, asimilasyon, fişleme, işe almama ve işten çıkartma, öldürme, provokasyon, nefret söylemi, sansür, iftira, fiziki saldırı ve tehditler ile kriminalize etme söylemlerinden oluşmaktadır.
2012 yılında yayımlanan rapor ile kıyasladığımızda 2013 yılında ayrımcılığın arttığı görülmektedir. Diğer taraftan da 2013 yılında “Aleviler ve terör” ilişkisinin en üst perdeden çokça dile getirildiği bir yıl oldu.
Bu bölüm raporda şu şekilde yer aldı: “2013 yılında önceki yıllara nazaran Aleviler üzerinde çok farklı bir algı çalışması yürütüldü. Aleviler bu dönemde yoğun olarak kriminalize operasyonlarına tabi tutuldular. Başta Başbakan olmak üzere Ak Parti kurmayları ve iktidar yanlısı yazar çizerler bu konuda konuştular, yazdılar.
Bu dönemde yoğun olarak Aleviler ve terörizm ilişkisi kurulmaya çalışıldı. “Mezhebi bölücüler”, “Cemevleri terörist yuvası olarak kullanılıyor ”, “Alevi terör örgütü” “Aleviler 15 Ağustos’ta ayaklanma başlatıyor”, “DHKP-C Alevi örgütü”, “700 dede İran’a gitti”, “Pir Sultan Abdal logosuna terör simgesi denilmesi” gibi birçok yazı yazıldı, söz söylendi. Bunun yanı sıra çözüm sürecini PKK ve TSK içerisindeki Alevilerin sabote etmeye çalıştığı yazıldı. Bütün bunlar Aleviler ve terör ilişkisini kurmaya yönelik ve Alevileri geleceğin teröristleri ilan etmeye yönelik algı çalışmalarıydı.
Raporun başlangıç ve sonuç kısımları genel sorunlar ve sorunların çözümü için sunulan öneriler 2012 yılı ile hemen hemen aynı oldu. Sorunlar devam ettiği ve çözüm de belli olduğu sürece korkarız ki önümüzdeki yıllarda yayımlayacağımız raporlarımızın da başlangıç ve sonuç kısımları aynı olmaya devam edecektir.
Sorun bellidir, çözümü de bellidir. Sorun Türkiye’nin demokratik bir ülke olmayışından kaynaklanmaktadır. O halde çözüm de Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasıdır.
Şimdi bilmem kaçıncı demokratikleşme paketinin Meclise gönderildiği haberleri veriliyor. Demokrasi parça parça çıkartılan ve adına ‘demokratikleşme’ denilen paketlerle sağlanmaz. Demokratikleşme topyekûn değiştirilip yeniden yapılacak bir anayasa ile sağlanmalıdır. Sonuçta, çözümde budur.
Not: Yayımladığımız 2013 yılı Aleviler açısından hak ihlalleri izleme raporu linki;  http://www.hubyar.net/dosyalar/alevihakihlal2013.pdf

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...