02 Şubat 2014 00:15

Dünyaya sahip olmak

Dünyaya sahip olmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birkaç gün önce hayatımda gördüğüm en olağanüstü haberi okudum. Başlık imkansız bir denklemden bahsediyordu: 85 eşittir 3.5 milyar. Makalenin tamamını okuyana kadar bu rakamlar bana bir şey ifade etmedi. Yazı, 85 kişinin 3.5 milyar insanın yani dünyanın yarısının servetine eşit bir malvarlığına sahip olduğunu açıklıyordu. Bu çok şaşırtıcı değil mi? Bu inanılmaz değil mi? Bu hayret verici değil mi? Eğer dünyadaki zenginliğin nasıl eşitsiz şekilde dağıldığından şüphe ediyorsak bu gerçeği göz önünde bulundurabiliriz.
Eğer, İşgal Hareketi gölgelere mahkum edilmemiş olsaydı onların dile getirdiği “Bizler yüzde 99’uz” ya da “Kahrolsun yüzde bir” çağrısı yeniden hayat bulabilirdi.
85 bilinmeyen zengin yozlaşmış senato ile iş birliği yaparak bugüne dek görülmemiş bir eşitsizliği yaşatıyorlar. Bu makaleyi yazan kişinin de bu sonuca varılabileceğini düşündüğünü sanmıyorum.
Bunun gibi bir olgu, kemer sıkma çağını yaşadığımız şu günlerde daha da değerli. Bütçe kesintilerinin yaşandığı, okulların kapandığı, hapishanelerin nüfus yoğunluğu nedeniyle patlamaya hazır hale geldiği şu zamanda, bu küçük kodaman sınıfa hizmet eden politikacılar daha fazla kesinti yapıyor, bu sırada kongre daha fazla milyarderlerle kendi elini güçlendiriyor. Bunlar, “Zenginlere daha fazla vergi getirmeyin” diye bağıran yalakalar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa