28 Ocak 2014 00:14

Kıdem tazminatı alabilirsiniz

Kıdem tazminatı alabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU:
Ben bir işyerinde iki yıldır 1.500 TL ücretle çalışıyorum. İşveren ücretimin asgari ücret kadar olan kısmını bankaya yatırıyor ve kalan kısmını da elden ödüyor. Ancak bu durumda ben asgari ücret üzerinden sigortalı gösterildiğim için primlerin eksik yatırılmış oluyor. Bu durumda ben iş sözleşmemi feshedersem tazminatlarımı alabilir miyim?

CEVAP:
İş Kanunu’nun 24. maddesinde işçinin haklı sebeplerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda kıdem tazminatını alabileceği koşullar yer almaktadır. Bunlar, örneğin işçinin ücretinin gününde ve sözleşmedeki belirtilen şartlara uygun olarak ödenmemesi, işverenin işçiye ilişkin tacizde bulunması, hakaret etmesi, işverenin iş sözleşmesi ile ilgili olarak işçiyi yanıltması gibi haller sayılabilir.
İşçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik yatırılması sosyal güvenlik hukuku ile ilgili konulardır. Ancak, Yargıtay, bu konu ile ilgili olarak işçi lehine yorum ilkesi ve “İşverenin iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar göstermek veya gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek suretiyle işçi yanıltırsa” hükmü doğrultusunda görüş bildirerek, yerleşmiş içtihadı doğrultusunda sigorta primlerinin hiç yatırılmamasını veya eksik yatırılmasını veya düşük ücretten yatırılması hallerinde işçi açısından haklı nedenle fesih hakkı doğduğunu kabul etmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...