23 Ocak 2014 00:10

Hukuk tanımazlık

Hukuk tanımazlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu eski Başkanı Ramazan Akyürek’ in görev değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesine açtığı davada, mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermiş. Normaldir. Görevi veya görev yeri değiştirilen bütün emniyet müdür ve amirleri açacakları davaları kazanırlar. Çünkü, AKP Hükümetinin 17 Aralık’tan bu yana polis, savcı ve hakimlerin yerini değiştirme ile ilgili bütün işlemleri hukuka aykırı. Tam bir hukuk ve kanun tanımazlık.
Mevcut yasalara göre, bir emniyet müdürü veya amiri ya da sıradan bir polis memuru eğer yasaya aykırı bir işlem yaparsa bunun hesabının sorulmasının bir prosedürü vardır. Birileri yasaya aykırı işlem yapan kişiyi amirlerine ya da savcılığa şikayet eder. Şikayet edilen kişi memur ise önce idari bir soruşturma yapılır ve hakkında cezai soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilir. İdari soruşturma sırasında müfettişler ya da incelemeciler soruşturmanın selameti için memuru açığa alma, görev yerini geçici olarak değiştirme gibi tedbirlere başvurabilir.
HSYK’nin kararname ile görev yeri değiştirme işlemlerine hakim ya da savcılar yargı yoluyla itiraz edemiyor. Ama, 90 küsur hakim ve savcının yerini değiştiren kararnameden önce yolsuzluk dosyalarına bakan savcı ve hakimlerle ilgili yapılan bütün işlemler de yasaya ve hukuka aykırı.
Başbakanın benin iznim olmadan MİT’ in sorumluluğundaki TIR’ı savcı ve kolluk kuvvetleri arayamaz iddiası da hukuka ve kanuna aykırı. Başbakanın izni MİT mensupları aleyhine cezai takibat yapılması ile ilgili. TIR’ın içinde ne var? Eğer bir suç varsa MİT mensubunun görevi ile mi ilgili görevi dışında bir iş mi buna nasıl karar vereceksin? Önce TIR’ın içinde ne olduğunu göreceksin.
Başbakan tam bir Türkiye’deki bütün hukuki soruşturmalardan sorumlu başsavcı gibi hareket ediyor. Ya Başbakanı hukukçu danışmanları yanıltıyor ( ki ne kadar bilgileri yetersiz olsa da Başbakanın yaptıklarını hukuka uygun bulmaları mümkün değildir), ya hukuk danışmanları ve diğer bütün danışmanlar Başbakanın yapmak istediği bir şeyin hukuka aykırı olduğunu söylemeye çekiniyorlar, korkuyorlar ya da Başbakan ve çevresi “Biz hukuk falan tanımayız arkadaş” diye düşünüyor.
Birilerinin bu gidişata dur demesi gerekiyor.
Başbakan kimse benden hesap soramaz diye düşünüyor olabilir. Ya da 12 Eylül darbecilerinde olduğu  gibi birileri benden hesap sormaya kalktığında ben Allah’ın rahmetine kavuşurum diye düşünüyor olabilir. Ama, Anayasa ve yasaları böylesine yok sayma fiilinden ötürü sadece Başbakan sorumlu tutulmaz. Yarın, bu hukuk tanımazlık nedeniyle sorumluluğu olan herkes yargılanır.
Bugün yargılananlar, beş on sene önce tıpkı Başbakan ve AKP yetkilileri gibi kimse bizi yargılayamaz, istediğimiz hukuk ve kanun dışı işi yaparız diye düşünüyorlardı.
Hükümet ve AKP yöneticilerine bir daha düşünmelerini, tarihi de göz ardı etmemelerini tavsiye ederim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...