18 Ocak 2014 00:07

'Memleketi' savunma günü

\'Memleketi\' savunma günü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün 18 Ocak. Eğer bu yazı yazıldıktan sonra bir değişiklik olmazsa, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok merkezde bugün saat 18’de İnternet’teki sansür ve gözetlemeyi kat be kat arttıracak yeni yasaya, sansüre ve İnternet’in izlenmesine karşı on binler sokaklara çıkacak.
17 Aralık sonrası alelacele hazırlanan sansür yasası, Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan ufak tefek makyajların ardından Meclise gitti. Daha yasa tartışılırken, önce Vimeo, sonra da YouTube kısa süreli de olsa erişime engellendi. Bu erişime engellemeler sırasında, ayın 13’ünde Twitter’a kısaca not düşmüştüm “Bu tip toptan yasaklamalardan kurtulmak için bu yasayı çıkartıyoruz diyecek ilk kişiyi bekliyoruz” diye. Çok fazla beklemek zorunda kalmadık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yeni yasayı anlatırken benzer cümleler kurdu. Ölümü gösterip, bizi sıtmaya razı edebileceklerini düşünüyorlarsa feci şekilde yanılıyorlar.
Bakanın açıklamalarındaki esas can alıcı kısımlar ise iki yıl boyunca saklanacak olan İnternet trafik kayıtları ile ilgili: “Bu verilerin hiçbirisi devlette saklanmayacak. Bunlar erişim ve içerik sağlayıcılarda bulunacak. Ne bulunacak? Bir IP numarası. Ne kadar bir süre konuşmuş olduğu, hangi tarihte olduğu. İçerikle ilgili, konuşma olabilir, girmiş olduğunuz sitenin detayları olabilir. Bunlarla ilgili bir şey olmayacak.”
Bu paragraf üzerinden Bakan Lütfi Elvan’a bir kaç sorum olacak:
- Kayıtların devlette ya da özel sektörde tutulması kayıtlar ‘ihtiyaç’ anında erişilebilir olduğu sürece bir şeyi değiştirir mi?
- Daha önceki kişisel verilerin çeşitli şirketlerce, çeşitli şirketlere satılması olayları göz önünde bulundurulduğunda, kişilerin İnternet alışkanlıklarını içeren bu verilerin -ister fişleme amaçlı olsun isterse pazar araştırması amaçlı- başta çeşitli devlet kurumları olmak üzere bir çok kurumun peşine düşeceği ve bu verilere erişeceği ortada değil mi?
- Servis sağlayıcılar tarafından dağıtılan IP numaralarını kişi ve kurumlarla eşleştiren kayıtlar da yine söz konusu kayıtları tutacak servis sağlayıcılar tarafından tutulmuyor mu? Dolayısıyla her iki kayda sahip olan servis sağlayıcılar kişi ve kurum bilgileri ile trafik bilgilerini kolayca eşleştiremeyecek mi?
- İnternet trafiğinin veri paketlerine dayanan yapısı gözetildiğinde kayıtlarda tutulacağını iddia ettiğiniz “Ne kadar bir süre konuşmuş olduğu” ne anlama gelmektedir? Söz konusu kayıtlarda ne tutulacağına dair gerçekten bir bilginiz var mı? Daha da önemlisi İnternet’in ne olduğuna ve nasıl çalıştığına dair bir bilginiz var mı?
Sayısı daha da arttırılabilecek bu soruların cevapları zaten belli. Mustafa Kara geçen haftaki yazısında ‘İnternet bizim memleket’ diyordu ya. Gün ‘memleketi’ savunma günü.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...