16 Ocak 2014 00:50

RTÜK modeli ciddi mi?

RTÜK modeli ciddi mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP Hükümetinin HSYK’de yapmak istediği değişiklik pek çok kesimde tepki ile karşılandı. AKP’nin propagandacısı olmayan bütün hukukçular değişiklik girişiminin Anayasa’ya aykırı olduğu ve Kanun’un Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği konusunda birleşti. Kanun’un çıkarılması ile iptal arasında AKP’nin HSYK’yi kendine yakın üyeleri kilit noktalara getirerek düzenleyeceği konusunda da kimsenin kuşkusu yok.
Bu aşamada Cumhurbaşkanı devreye girdi. Böylesine açıkça Anayasa’ya aykırı ve kötü niyetle gündeme getirilmiş bir kanunu veto edip etmeme seçeneklerinin kendisi için nasıl bir siyasi tuzak olduğunu anladı. Cumhurbaşkanının anayasal kurumlar arasındaki uyum ve dengeyi sağlamak, iktidar ile muhalefeti uzlaştırmak görüntüsü arkasında AKP’yi planından vazgeçirmeye çalıştı.
AKP ise Cumhurbaşkanının bu girişimine yeni bir kurnazlıkla yanıt verdi. Gelin, muhalefet partileri ile birlikte anayasa değişikliği yapalım ve HSYK’ye yeni bir model bulalım dedi. AKP’nin önerisine göre, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak HSYK ikiye bölünecek ve her iki kurul da RTÜK modeline göre oluşturulacaktı.
RTÜK modeli nedir?
RTÜK’ü oluşturmak için TBMM’de bulunan partilere ayrılmış kontenjanlara göre partiler Kurul’a üye belirliyor. Bu modelde iktidar partisinin kontenjanı Meclisteki orana göre, diğer partilerden daha fazla olduğu için Kurul iktidara yakın üyelerin çoğunlukta olduğu bir kurul oluyor ve doğal olarak iktidarın dümen suyunda çalışıyor.
AKP’nin RTÜK Modeli muhalefet partileri tarafından kabul edilirse, HYK ve SYK iktidar yanlısı üyelerin çoğunlukta olacağı birer kurul olacak.
Elbette, muhalefet partileri bunu kabul etmez.
MHP, teklifi hiç tartışmadan reddetti. CHP ve BDP tartışalım dedi. Fakat, basından öğrendiğimize göre CHP teklifi kabul için Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanması ve tutukluluk hallerinin sona ermesini talep ediyormuş.
Bu durumda, HSYK’yi yeniden düzenlemek için Anayasa değişikliği tartışmaları da Anayasa değişikliği tartışmalarına benzeyecek. Makul bir süre bekleyen AKP ise “İşte bakın, biz uzlaşmadan yanaydık. Fakat, muhalefet gerçekten Anayasa değişikliği ile HSYK’yi yeniden düzenlemeyi istemedi” diyerek bildiğini okuyacak.
Tartışmalarda kritik nokta, basında yazıldığı gibi Anayasa değişikliği tartışmaları sürerken AKP’nin HSYK’yi kanun değişikliği ile değiştirme girişimini dondurup dondurmayacağı meselesi. Gerçekten, AKP tartışmalar boyunca yasa değişikliğini dondurur ya da bekletirse, Anayasa değişikliğinde iktidar ve muhalefet partileri anlaşamasa dahi yasa değişikliği ancak 30 Mart seçiminden sonra Meclis gündemine gelir. AKP-Cemaat savaşının nasıl sonuçlanacağı, AKP’nin 30
Mart seçiminde alacağı sonuç, yolsuzluk soruşturmalarının geleceği aşama HSYK’nin değiştirilmesi meselesinin gündeme gelip gelmeyeceğini belirleyecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...