10 Ocak 2014 00:07

Halkımız terörist!

Halkımız terörist!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Milliyet’in haberine göre; ‘Hozat Emniyeti’nin hazırladığı “İlçenin Yapısal ve Hizmet Alanına İlişkin Kriterleri” başlıklı raporda, “Bölgenin yüzde 95’i Alevi Müslüman, yüzde 5’i ise Ermeni ve Ermeni dönmesi olup ilçemizde çok az sayıda Sünni vatandaş bulunmaktadır. Halkın tamamı sol görüşlü olup genel olarak devlet aleyhine çalışmaktadırlar. İlçemizdeki gençlerin tamamı örgüt sempatizanı olup örgüte milislik yapan gençler de mevcuttur. 1938 Dersim İsyanı’ndan bu yana bölgede ideolojik faaliyetler (aşırı sol, bölücü ve bölgeci unsurlar) eksik olmamıştır. Bölgedeki halkın gerek sempati duyduğundan, gerekse korkularından dolayı yasa dışı unsurlara yakınlığı bilinmektedir”  şeklinde ifadelerin yer aldığı ve Dersim Hozat halkının tamamının fişlendiği, lise öğrencilerinin okul dışı faaliyetlerinin takip edildiği ve belirli aralıklarla rapor edildiği ortaya çıkmıştır.
Daha önce de Çorum iline ait Alevi köylerinin tamamının fişlendiği basına yansımıştı. Gezi direnişi esnasında gözaltına alınanların yüzde 78’inin Alevi olduğunun emniyetçe rapor edilmesiyle orada da bir fişleme yapıldığı ortaya çıkmıştı. 2012 yılında Alevilere yönelik bir hak ihlalleri raporu hazırlamıştık, bu raporda Alevi inancının inançsal esaslarına yönelik inkar politikaları ve ev işaretlemeleri ile Alevi kişilerin işten çıkartılmaları dikkat çekiyordu. Şimdi ise 2013 yılı hak ihlalleri raporlarını hazırlıyoruz. Hazırlanan rapora göre ise 2013 yılı Alevilerin terörist olarak ilan edildikleri yıl olarak öne çıktı.
2013 yılında çokça ‘Kripto Aleviler’ yazıları yazıldı, başlıkları atıldı, cemevlerine ‘terörist yuvası’ denildi, Alevilerin terörist faaliyet içerisinde özellikle İran ve Suriye ile bağlantılı olduğu yazıldı çizildi. Alevilerin 15 Ağustos’ta bir ayaklanma başlatacağı da derin istihbarati bilgilere dayandırılarak (!) gündeme taşındı, herhangi bir şey olmayınca da engellendi denildi. 2013 yılında 700 Alevi dedesinin İran’a gittiği ve görüşmeler yapıp geldiği yazıldı. Bir İnternet haber portalı olan Genç Aleviler Hareketi ‘Alevi terör örgütü’ olarak kamuoyuna sunuldu. Anlayacağınız, Alevileri terörist ilan etmek için ellerinden geleni ortaya koydular.
2014 yılına da aynı terane haberler ile başladık. 2013’te terörize edemedikleri Alevileri hayırlısıyla 2014 yılında terörist yapıp kurtulacağa benziyorlar.
Hozat’ta ortaya konan ve Alevi halkının tamamına yönelik yapılan ‘Halkımız Terörist’ fişlemesinin yurdun her bölgesinde yer alan Aleviler için yapıldığını da zaman zaman çeşitli vesilelere ile ortaya çıkan belgeler, bilgiler vesilesi ile öğreniyoruz.
Alevi çalıştaylarında yapmış olduğum konuşmamda Türkiye Cumhuriyetinde Alevilerin sorunlarını çözmenin, Kürt sorununu çözmekten daha zor olduğunu, bunun da ülkenin kuruluş mantığından kaynaklı olduğunu söylemiştim. Kürt sorunu son atılan adımlarla çözülür mü bilinmez ama bu ülkenin daha uzunca süre Alevilerin sorunlarıyla karşı karşıya kalacağı kesindir. Son iki yıldır yapılan özel çalışmalar ışığında devletimizin Alevileri bir sorun olarak görmenin ötesinde ‘terörist’ olarak gösterme eğiliminde olduğunu fark ediyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...