07 Ocak 2014 00:21

Yazılı delil ya da tanıkla fazla çalışma ispat edilebilir

Yazılı delil ya da tanıkla fazla çalışma ispat edilebilir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Her ay ücretimi aldığıma dair bordroma imza attırıyorlar. Ama bordroda aldığım miktar sadece asgari ücret olarak gözüküyor. Çalıştığım fazla mesaileri nasıl kanıtlayabilirim?
CEVAP: İş Kanunu’nun 41. maddesindeki düzenlemeye göre, haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilmektedir. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret ise, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödeneceği yine Kanun’un aynı maddesinde belirtilmiştir.
Uygulamada da fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğinde kabul edilmektedir. Fakat, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda, tanık da dinletilebilmektedir. Ayrıca, herkes tarafından bilinen birtakım hususlara da dikkat çekmek gerekir. Örneğin işyerinde fiilen yaptığınız işin niteliğine, yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
Yargıtayın yerleşik uygulamasına göre, imzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından da gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün olmamaktadır. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazı kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın yapıldığının ispatı her türlü delil ile yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazı kayıtsız olması halinde, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile ispatlaması gerekecektir.
İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücret tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda da, ihtirazı kayıt ileri sürülmemiş olması ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...