21 Aralık 2013 00:07

Bilinmeyene doğru

Bilinmeyene doğru

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bilinmeyen Ufuklar (Unknown Horizons), ekonomi ve şehir geliştirmeye dayalı iki boyutlu bir gerçek zamanlı strateji oyunu. GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan Bilinmeyen Ufuklar, hâlâ aktif bir şekilde geliştirilmeye devam ediyor. Oyuncu yeni keşfedilmiş bir takımadaya yerleşmeye çalışan bir grubun yiyecek, hammadde ve hizmetler gibi ihtiyaçlarını çözmeye çalışıyor. Oynanabilirliği, açık kaynaklı ve ücretsiz olması ile Bilinmeyen Ufuklar boş zamanlarınız için oldukça iyi bir seçenek. Bilinmeyen Ufuklar’ın geliştirilmesinde, hem oyunun kullandığı FIFE motorunun en iyi desteklediği dil olması hem de çok platformlu olması nedeni ile Python tercih edilmiş. Python sayesinde oyun, üç ana işletim sistemi platformunda da (Windows, Linux, Mac OS X) kolayca çalıştırılabiliyor.
 İlk iş olarak oyunun resmi web sitesinde[0] yer alan ‘Downloads’ sayfasından işletim sistemimize uygun kurulum dosyalarını indirelim. 135 megabytelık “unknownhorizons-2013.3-win32.exe” dosyasının ya da kendi platformunuzdaki alternatifin indirilmesi bittiğinde çalıştıralım. Gelen pencerede sırasıyla ‘ileri’ ve ‘kabul ediyorum’ butonlarına tıklayalım. Müzikler ve sesler için kullanılan OpenAL paketini işaretlediğimize emin olup ‘ileri’ ile devam edelim ve son olarak ‘kur’ butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayalım.
Bilinmeyen Ufukları çalıştırdığımızda bizi gemi dümeni şeklinde sade ve şık bir menü karşılayacak. Bu menüde ‘ayarlar’ kısmına girip başta ekran çözünürlüğü olmak üzere ayarlarımızı kontrol edelim. Ayarlarımızı yaptıysak ana menüye dönüp ‘Tekli Oyuncu’ ile oyunu başlatabiliriz. Oyunu öğrenmek için “tutorial” haritasını, dilimizi (Türkçe de desteklenen diller arasında), oyuncu adını ve rengini seçip oyuna başlayalım.
Oyuna bir adanın kıyısındaki bir gemi ile başlıyoruz. İlk görevimiz hemen dibimizde bulunan adaya yerleşmek. Gemimizi seçelim ve faremizin sağ tuşunu kullanarak adaya yanaşalım. Kıyıya yanaştığımızda ekranın sağındaki çapa şeklindeki ikon aktifleşecek. Bu ikona tıklayarak uygun gördüğümüz bir alana yerleşim yerimizi kuralım. Ardından çekiç-testere ikonuna tıklayalım ve gelen menüden ‘Oduncu Çadırı’nı seçerek bir oduncu kuralım. Kurduğumuz oduncuyu ana binamıza bir yol yaparak bağlayalım. Odun sorununu çözdüğümüze göre sırada yiyecek var. Yiyecek sorununu çözmek üzere bir ‘Avcı Çadırı’ bir de ‘Balıkçı Çadırı’ yapalım ve bunları da yollarla bağlayalım. Şimdi de topladığımız malzemeleri depolayacağımız bir ‘Ana Meydan’ ve insanların kalacağı dört adet ‘Çadır’ yapalım. Her binamızın düzgünce yollarla bağlı olması gerektiğini unutmayalım. Şimdi de geçen ticaret gemilerini kolonimize çekmek için bir ‘Yangın Sinyali’ yapalım. Daha büyük bir koloni için ana altyapımız artık hazır. Bundan sonrasında gelip geçen gemilerle ve komşularınızla ticaret yapmak, yeni binalar kurmak, gelişmek ve genişlemek gibi işleri ekrana gelen yardım metinlerini okuyarak kolayca çözebilirsiniz.
Açık kaynaklı ücretsiz bir oyun için gerek oynanabilirlik gerekse grafikleri açısından oldukça başarılı olan Bilinmeyen Ufuklar, hem tek başınıza oynarken hem de çok oyunculu modda eğlenerek zaman geçirmenizi garanti eden bir oyun.
İyi eğlenceler.
[0] www.unknown-horizons.org

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...