19 Aralık 2013 00:45

Karanlıkta ıslık çalmak

Karanlıkta ıslık çalmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cemaat yanlısı polis ve savcılar tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen operasyon gerçekten başarılı bir operasyon. Eğer Cemaat bu operasyonu gerçekleştirmişse, iyi bir iş başarmış.
Erdoğan cephesi ise bir taraftan operasyonu dünya çapında rol oynayan aktörlerin gerçekleştirdiğini ileri sürerek mağdur rollerine bürünmeye çalışıyor, diğer taraftan ise operasyonu göründüğünden hafif göstermeye çalışıyor.
Operasyonda ismi geçen ve oğulları gözaltında olan iki bakan Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar “Bundan bir şey çıkmaz” deyip, olayı hafife alır gibi pozlar takınmışlar. İki bakanın tavrı Salı gecesi Hayat televizyonuna değerlendirmeler yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın gayet isabetli olarak tarif ettiği gibi “Mezarlıktan geçerken korkusunu bastırmak için ıslık çalmaya” benziyor.
Olay iki bakanın hafife alır gözüktüğü kadar hafif değil. Üstelik bu kez “Deniz Feneri” davasındaki gibi soruşturmayı yürüten savcıları değiştirerek, polisleri görevden alarak dosyayı sümenaltı edemezler. ABD, AB vd. ambargo uyguladığı İran ile 87 milyar avroluk gizli bir alışveriş yapılma iddiaları, karapara aklama iddiaları, altın kaçakçılığı iddiaları “hafif” iddialar değil. Üstelik bunun için ABD Bakan Müsteşarı Türkiye’ye geliyor.
Müsteşarın gelmesi önceden planlanmıştı, kara para ve İran olayı ile ilgisi yok diyorlar. Belki de, tam müsteşarın geleceği günlerde özel olarak bu operasyon başlatıldı. Kaynağı belli olmayan bu miktarda bir paranın Türkiye ekonomisinde varlığından uzun süredir söz ediliyordu. Muhtemelen paranın kaynağı da bu konularda bilgi ve ilgisi olan hemen hemen herkes tarafından biliniyordu. Tıpkı, ihale yolsuzluklarının, kimlerin rüşvet aldığının ilgili herkes tarafından bilindiği gibi.
Operasyon Tayyip Erdoğan’a ve yakın çevresinedir. Erdoğan ve çevresi karşı ataklar yapsa da başarılı olma şansı fazla yoktur. Erdoğan çevresinin de dile getirdiği gibi ya Erdoğansız bir AKP ile yürünecek ya da AKP’ye alternatif bir iktidar odağı yaratılacaktır. Egemen güçlerin yönelimi budur. Bunu çoktan sezdikleri için CHP’liler yine Kemal Derviş’i, Hüsamettin Özkan’ı hatırlamışlardır. ABD’ye gitmeler, Cemaat ile flört etmeler, Cemaat’e yakın kişileri, sağdan adayları belediyelere aday olarak çıkarmalar bu nedenledir. Dönem, Ecevit Hükümeti’ nin devrilme, Derviş-Özkan-İsmail Cem operasyonunun yapıldığı, tutmadığında AKP’nin ortaya çıkarıldığı günlere benzemektedir.
Cemaatin rolü, Ergenekon-Balyoz vb. operasyonlarda rolü ne kadarsa, bu operasyonda da o kadardır.
Yeni operasyonlara, yeni dosyalara, videolara hazır olmalı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...