17 Aralık 2013 00:25

İşe iade davası açabilirsiniz

İşe iade davası açabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşyerimde 8 yıldır çalışıyorum. Bugüne kadar hiç bir uyarım veya ihtarım olmadı. İki ay önce işyerinin arabası ile bir trafik kazası geçirdim. Arabada maddi hasar ortaya çıktı. İşveren de bunun üzerine iki gün önce bana noterden bir ihtarname çekerek iş sözleşmemi tazminatsız olarak feshetmiş. Bu durumda ben ne yapabilirim? Teşekkürler, iyi çalışmalar.

CEVAP:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II (I) bendinde yer alan “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması” halinde işveren iş sözleşmesinin bildirim süresini beklemeksizin haklı nedenle feshedebileceği belirtilmiştir. Sizin durumunuzda da işveren iş sözleşmesinin feshinde bu madde gerekçesine dayanmıştır.
Ancak, madde metninden de açıkça görüleceği üzere, işçinin kusursuz olması durumunda işverenin haklı fesih imkanı ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla, sizin trafik kazası tutanağında kazanını oluşumunda kusur oranınız önem kazanır. Ayrıca, işçinin kusuru belli bir yüzde veya belli bir oran olarak saptanmış ise, bu durumda Yargıtay, uygulamada, zararın miktarının bu kusur oranında azaltıldıktan sonra otuz günlük ücreti aşıp aşmayacağına bakılması gerektiğini belirtmektedir (Yargıtay 7. HD, 18.04.2013 Tarih, 2013/10364 E, 2013/ 7092 K).
Otuz günlük ücretin tespiti açısından da Yargıtay, bu değerin bir aydan farklı bir kavram olduğunu ve bu miktarın tespitinde işçiye aylık olarak ödenen ücret yerine, günlük yevmiyesinin otuz katı tutarı dikkate alınarak hesaplama yapılması gerektiğini belirtmektedir. Yine Yargıtay, kanunda söz konusu otuz günlük ücretin brüt veya net ücret olacağı konusunda bir açıklık bulunmaması noktasında, işçi lehine yorum ilkesi uyarınca ücretin brüt ücret olarak esas alınması gerektiğini belirtmiştir.
Siz de trafik kazasındaki kusur oranına göre bu doğrultuda bir hesaplama yapabilirsiniz. Ayrıca, bu durumda fesih bildiriminin size tebliğinden itibaren 30 gün içinde işe iade davası açma hakkınız da vardır. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...