14 Aralık 2013 00:12

Kilden modeller: Sculptris

Kilden modeller: Sculptris

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Blender, Maya veya Studio Max gibi Gelişmiş 3D tasarım programlarını görenler bilir: Program ile ilk kez karşılaştığınızda her şey bir birine girmiş gibidir. Ufak çaplı bir modellemeyi bile yapabilir hale gelebilmek için günlerce çalışıp programı çözmeniz, öğrenmeniz ve deneyim kazanmanız gerekir. Sculptris böyle bir program değil. Oldukça kısa sürede Sculptris ile bir şeyler yapabilir hale gelebilirsiniz.
İlk iş olarak Pixologic’in web sitesinden[0] kısa bir form doldurarak Sculptris’i indirelim ve kuralım. Program açıldığında karşınıza kilden bir küre ve ekranın solunda ve üstünde yer alan araçlar çıkacak. Üç boyutlu modelimizi bu kilden küreyi, çeşitli araçlarla şekillendirerek oluşturacağız. Kilden küremizi ortadan ikiye bölen çizgi simetri ekseni. Bu eksenin her hangi bir yanında yapacağımız değişiklik simetri ekseninin diğer tarafına aynen yansıtılıyor. Faremizin orta tuşunu ya da klavyemizde yer alan ‘Alt’ tuşunu basılı tutarak küremizi çevirebilir, nümerik klavyemizde yer alan ‘+’ ve ‘-’ tuşlarını ya da faremizin rollerını kullanarak zoom in ve zoom out yapabiliriz. Boşluk tuşunu kullanarak seçili aracın ayarlarını yapabiliriz. Şimdi sıra sanal kilimizi yontarken kullanacağımız araçlarda:
Araçlarımız Sculptris penceresinin sol üst köşesinde üçlü gruplar halinde yer alıyor. CREASE: Crease aktif iken farenizin sol tuşu ile keskin yarıklar oluşturabilirsiniz.
ROTATE: Rotate ile faremizin altında kalan alanı tutup istediğimiz yönde çevirebiliyoruz.
SCALE: Scale ile faremizin altında kalan alanı yeniden ölçeklendirebiliyoruz.
DRAW: Draw aracını kullanarak yumuşak kabartılar ve çukurluklar oluşturabiliriz. FLATTEN: Flatten ile her hangi bir yüzeyi en yüksek noktaya ya da en düşük noktaya göre düzleyebilirsiniz.
GRAB: Grab oldukça eğlenceli bir araç. Bu araç ile kilimizi çekiştirebiliyoruz.
INFLATE: Inflate ile kilimizi balonumsu bir etki vererek şişirebiliriz.
PINCH: Köşeleri ve kenarları bu araçla daha keskin hale getirebiliriz.
SMOOTH: Smooth ile kilimizin keskin köşelerini yumuşatabiliriz.
REDUCE BRUSH: Fırçamızın altında kalan alandaki çokgen sayısını azaltır.
REDUCE SELECTED: Seçili nesnenin çokgen sayısını azaltır.
WIREFRAME: Çokgen görünümünü açıp kapatır.
SYMMETRY: Simetri eksenini açıp kapatır.
NEW SPHERE: Yeni bir kil küresi oluşturur ya da tasarımınıza yeni bir küre ekler.
Tasarımınız bittiğinde sağ üst köşede yer alan ‘PAINT’ butonuna basarak tasarımınızı yuvarlak bir fırça kullanarak boyayabilir ya da çeşitli resimleri tasarımınızın üzerine kaplama olarak kullanabilirsiniz. İyi eğlenceler.
[0] http://pixologic.com/sculptris/

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...