03 Aralık 2013 00:42

Taksitle ödeniyorsa faiz talep edebilirsiniz

Taksitle ödeniyorsa faiz talep edebilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben işyerimden iki yıl önce ayrıldım ve tazminatlarım bana yeni ödenmeye başladı. İşyerinin ekonomik durumu kötü olduğu için. Ama ben bu kadar geçen süre içinde bu tazminatlarıma faiz talep edebilir miyim?

CEVAP: Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme 4857 sayılı Kanunu’nun 120. maddesinde yer alan düzenleme gereği, yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı İş Kanununun halen yürürlükteki tek maddesi olan 14. maddeye göre uygulanmaktadır.
Bu maddenin 11. fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanacak en yüksek faize karar verilmelidir. Bu, mevduata uygulanacak en yüksek faizin başlangıcı ise, iş sözleşmesinin fesih tarihidir. İş sözleşmesinin ölüm veya diğer nedenlerle sona ermesi faiz başlangıcını değiştirmemektedir. Ancak, yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak için işyerinden ayrılma halinde işçinin bağlı bulunduğu kurum veya sandığa başvurduğunu belgelemesi gerekir. Bu durmda faiz başlangıcı da bu belgenin işverene verildiği tarihtir.
İşe iade davası sonrasında işçinin süresi içinde başvurusuna rağmen işverence işe başlatılmadığı gün fesih tarihi olduğundan kıdem tazminatı bakımından faiz başlangıcı da işçinin işe alınmayacağının açıklandığı tarih veya bir aylık işe başlatma süresinin sona erdiği tarihtir.
Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesini kabul eden işçi, bu konuda iradesinin fesada uğratıldığını (hataya düşürüldüğünü, hile ile kandırıldığını veya tehdit edildiğini) ileri sürüp kanıtlamadığı sürece faiz hakkından vazgeçmiş sayılmaktadır (Yargıtay 9. HD, 10.12.2012 Tarih, 2010/ 29003 E, 2012/ 41844 K). Taksitlerin zamanında ödenmesi durumunda ayrıca faize hak kazanılamaz. Taksitler gününde ödenmez ise, bu durumda işçinin taksitle ödeme anlaşmasıyla bağlı kabul edilmemektedir. İşçi yararına yorum ilkesi gereği, işçi işverenle anlaşmaya varıldığı varsayımı ile taksitle ödemeyi kabul ettiği varsayılır. Bu durumda işçi, kıdem tazminatının tamamı için fesih tarihinden itibaren faize hak kazanacaktır.
Bu açıklamalar doğrultusunda sizin kıdem tazminatı alacağınızın ödenmesi, taksitler halinde ise bu durumda ancak taksitlerin ödenmemesi durumunda faiz talep edebilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...