02 Aralık 2013 00:52

Rose ve Bennett’ın ızdırabı

Rose ve Bennett’ın ızdırabı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA’de ilk 1 ay geride kalırken beni en çok etkileyen 3 hadise Derrick Rose’un sakatlığı LeBron James’in durdurulamayan şekilde yükselen şut performansı ve Anthony Bennett’ın ızdırabı oldu.

Derrick Rose ile başlayalım...

Şov bizinis, mov bizinis tamam da çoğu zaman kendileri dahi unutsalar bile bu şovmenler gerçek... Kendilerine yazılan PR metinleri, biçilen rol modellik kıyafeti, kameralar önünde bir reality şov gibi izletilen “yıldız hikayeleri”nin zayıf karnı da burası.  “Aman canım nasılsa gerçek değil” deyip geçememek ise bizim zaafımız.

Şöhretiyle kıyasladığımızda Derrick Rose utangaç yapısı itibariyle, bu tipte yıldızlar kategorisine pek girmiyor. Bu sebepten, her sporcunun sakatlığına sanki yakınımmışçasına üzülen bendeniz için Rose’un bir kez daha sezonu kapatmasının hüznü katmerli yaşanıyor.

Sporseverler, çağımızın en patlayıcı atletizm örneklerini her gece sergileme yeteneğini içinde barındıran bu süperstarı 17 ay aranın ardından yakalamışken şimdi ondan bir 12 ay daha uzak kalacak. Rose’un yeniden bir diz sakatlığıyla parkelerden ayrılması ne kadar talihsizse bu kadar sakatlığın ardından sahalara nasıl döneceği de o kadar endişe konusu...

Rüzgarlı Chicago’nun hakikaten rüzgarlı havadislerinden güneşli Miami’ye geldiğimizde, son 2 sezonun şampiyonu LeBron James ve arkadaşları için gökyüzünün halen masmavi olduğunu görüyoruz. Sezona “Henüz hazır değilim” itirafıyla başlayan LeBron James’in basketbolunda eriştiği olgunluksa göz kamaştırıcı. Hücumda NBA tarihinde bir dış oyuncu için görülmemiş seviyede bir yüzdeyle oynayan James, 2011/12 sezonunda yüzde 53 (yüzde 36 üçlük), 2012/13 sezonundaysa yüzde 56.5(yüzde 40 üçlük) olan saha içi şut isabeti oranını bu yılın ilk ayında yüzde 60’a(yüzde 49 üçlük) çıkarmış durumda. James’in Miami Heat yıllarında geliştirdiği post oyununa bu yıl Dirk Nowitzki tarzı tek ayaklı jump-shot’ları dahi eklemiş olması onun korkutuculuğunu bir hayli artırıyor. İstatistiklerine ne kadar önem verdiği bilinen James’in bu yıl yüzde 60 saha içi isabet oranını yakalamayı kafasına koyduğu belli. Bunun için çok akıllı ve yararlı hücum tercihini böyle devam ettirmeye özen göstereceği tahmin edilebilir. James şu anda maç başına 15.7 şut denemesiyle kariyerinin en az top kullandığı sezonunu geçiriyor ancak yine de 26.2  sayı ortalamasıyla oynuyor ve her zaman en çok eleştirildiği alanlardan biri olan serbest atış isabet yüzdesini de yüzde 80’e çekmiş durumda. Rakiplerine kolay gelsin, ne diyelim!

LeBron James ve rekor verimlilikteki hücumundan tam aksi bir  performansa yelken açalım. Şükran Günü’ndeki maçta da gördüğümüz üzere Cleveland şehri artık LeBron James’i nefretle değil “Ne olur geri dön” şarkılarıyla karşılıyor. Bunda 2013 Draftı’nda 1 numaradan seçtikleri çaylak Anthony Bennett’ın performansının da etkisi olabilir mi? Bennett, şu ana kadar oynadığı 13 maçta kullandığı 49 şutun  yalnızca 11’ini sokabildi. Yüzde 22.4 saha içi isabet oranıyla oynuyor. Faul yüzdesi dahi Andre Drummond seviyesinde! Tamam, parlak bir draft sezonu değildi ama bir 1 numara seçiminin de kariyerine bu kadar yavaş başladığına ilk kez tanık oluyoruz. İnşallah bu ilk seçilme baskısı Bennett’ın kariyeri için kalıcı hasarlar bırakmaz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...