29 Kasım 2013 00:03

Direnmek özgürlüktür

Direnmek özgürlüktür

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Divriği Kültür Derneği Mehmet Atay* anısına her yıl fotoğraf etkinliği düzenliyor. Bu yıl “Direnmek Özgürlüktür” başlığıyla, direnişlerin fotoğraf karelerine yansıyışlarını konu yapıyor. Bu yılki fotoğraf etkinliğini redfotoğrafla birlikte gerçekleştiriyorlar. Redfotoğraf adına benimle görüştüklerinde, şubat ya da mart aylarıydı; bu yılın fotoğraf konusu üzerinde tartışmıştık. Fotoğraf etkinliği her yıl seçilen bir konu üzerine şekilleniyordu. O aylarda henüz Gezi direnişi olmamıştı. Ama çiçeğin, böceğin hakkından insan haklarına kadar ha-yatın her alanında adaletsizlikler ve hukuksuzluklar sürü-yordu. Konu ne olsun diye tartışıp ‘direniş’te karar kılmıştık. Haziran ayında duyurular yapılacak ve sergiyi gerçekleştirecektik. Önceki yıllardan farklı olarak fotoğraf yarışması değil, fotoğraf etkinliği biçiminde gerçekleştirecektik. Gezi direnişi bu sıralarda patlayınca ne kadar doğru bir içerik seçtiğimizi anladık. Dolayısıyla fotoğrafların çoğunluğu da Gezi direnişleri oldu. Sergiye otuz altı fotoğrafçı ikişer fotoğrafla katılıyor.
Sergiye fotoğraflarıyla katılarak destek verenler: A. Kadir Doğru. Atilla Atala, Bircan Akman, Birkan Şahbaz, Burak Zülfikar, Eda Demirdağ, Elif Köklü, Engin Çolakoğlu, Erdal Sönmez, Erdost Yıldırım, Eylem Lodos, Ferhat Kış. Halil Doğan, Hasan Yılmaz, İbrahim Kabak Mustafa Canpolat, Necla Daşdemir, Nejla Össeiran, Nur Çehre, Nur Yılmazlar, Özcan Yaman, Paşa İmrek, Rıdvan Türker, Sakine Yıldıran, Seray Ak, Sevra Nihal Ünal, Sibel Ayin, Sibel Polat, Sinan Targay, Sultan Güner, Şeyma Elaman, Türkan Çatal, Vahit Akça, Yeşim Ağaoğlu, Yeşim Oğuz, Yusuf Aslan.
Direniş deyince akla gelen, 1980 faşizminden bu yana kaybedilen, faili meçhul katliamları yapanların yakalarına iki elleriyle yapışıp; bıkmadan, usanmadan mücadele eden “Cumartesi Anneleri” direnişlerin sembolü olarak seçildi. Bu anlamlı mücadelenin bizlere kattığı direnme gücünün bir ifadesi olarak Cumartesi Anneleri’ne direniş plaketi verilmesi de kararlaştırıldı. Lafı fazla uzatmadan etkinlik programını paylaşmak istiyorum.

Program:
Sergi Tarihi: 1 Aralık – 31 Aralık 2013
Yer: Divriği Kültür Derneği
Adres: İstiklal Cad. Suriye Pasajı No:348 Kat:2 Beyoğlu
Etkinlik: 8 Aralık 2013 Pazar, Saat:17.00  
Yer: Yunus Emre Kültür Merkezi – Bakırköy
Açılış Konuşmaları, Cumartesi Anneleri’ne plaket verilmesi, sinevizyon, tiyatro ve Erdal Erzincan Müzik Dinletisi.
Etkinliklerde görüşmek üzere...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...