22 Ekim 2013 09:22

Asgari geçim indirimi ücret olarak gösterilemez

 Asgari geçim indirimi ücret olarak gösterilemez

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben çalıştığım işyerinden tazminatımı dava yolu ile alarak ayrıldım. Dava, yeni sonuçlandı. Ancak, yaptığı hesaplamada karşı taraf asgari geçim indirimi tutarını da ücretime ekleyerek hesaplama yapmış. Bu hukuka uygun mudur?

CEVAP: Asgari geçim indirimi, bireyin veya ailenin asgari geçim düzeyini sağlayacak olan kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi 2008 yılından önce uygulanan fiş ve fatura biriktirme ve bunları ilgili kurumlara göndererek vergiden düşülmesi sisteminin yenilenmiş hali olarak nitelendirilir. Asgari geçim indiriminden, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler; tevkifata tabii tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler yararlanır.
Asgari geçim indirimi, ücretin bir parçası değildir. Kaldırılan vergi iadesinin yerine konulan bir ödeme sistemidir. Dolayısıyla, işvereninizin ücretinizi hesaplarken asgari geçim indirimini de giydirilmiş ücrete ekleyerek hesaplama yapması hatalı bir uygulamadır. Giydirilmiş ücret, işçilere nakden ödenen çıplak ücrete, süreklilik gösteren, iş karşılığında para ya da ayni olarak yemek, yakacak, vb. ödemelerin, ödenen primlerin, ikramiyelerin eklenmesiyle bulunan ücrettir.
Yargıtay da, asgari geçim indiriminin ücretin bir parçası olmadığını ifade etmektedir (Yargıtay 9. HD, 04.02.2013 Tarih, 2010/ 44199 E, 2013/ 3913 K).

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...