11 Ekim 2013 13:03

Paket Alevileri

Paket Alevileri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hükümetin açıkladığı ilk paketle demokratikleşemediğimiz bariz bir şekilde kabul edildikten sonra ikinci paket çalışmalarının başladığını açıkladılar. İkinci paket ne zaman olur ne zaman açıklanır, toplumun hangi kesimlerini kapsar veya böyle bir paket açıklanır mı bilmeyiz  ancak Bakan Bekir Bozdağ’ın Alevilerle ilgili bir çalışma yürüttüğünün haberlerini alıyoruz. Normalde bu çalışmaların kamuoyuna açık bir şekilde ve tüm Alevi kesimlerinin talepleri alınarak ortaklaşa hazırlanması gerekir. Ancak biz bu çalışmanın yapıldığını aracı kişilerden öğreniyoruz. Hükümet Alevilerle doğrudan görüşmek yerine işine ve dişine uygun Aleviler aracılığıyla görüşüyor. Bu görüşmeler de açık değil sessiz sedasız, gizli kapaklı yürütülüyor. Bekir Bozdağ’ın yakın zamanda kimi Alevi temsilcileri ile görüştüğünü biliyoruz. Bu görüşmenin dün tekrar yapıldığınını da biliyoruz. Ancak bu görüşmelerin Bakanın talebiyle mi yoksa işgüzar ve on almak isteyen bazı Alevi temsilcilerin talebiyle mi gerçekleştirildiğini bilemiyoruz. İlk Alevi çalıştayları süresince de bu tür girişimlerin ve görüşmelerin yapıldığına tanık olduk. Bazı Alevi kişiler o tarihlerde Faruk Çelik ile görüşerek bu işi çözdüklerini, Alevilerin sorunlarını çözeceklerini ulu orta dillendirmişlerdi. Gizlice yenilen yemeklerden sonra sorun çözücüler hallettik, bitirdik diyerek ve Alevi örgütlü yapısını da eleştirerek karşımıza çıkmışlardı. Sonra bu kişilerin Bakan Faruk Çelik’le mahkemelik olduklarını da kamuoyundan öğrenmiş olduk.
Alevilerin talepleri yapılan çalıştaylar sürecinde ve tüm Alevi kurumlarımızın verdikleri yeni Anayasa taslağı önerileriyle bilinmektedir. Ayrıca kamuoyuna her seferinde tekrar edilen talepler de bilinmektedir. Bütün  bu gerçekler ortadayken hâlâ kapalı kapılar arkasında ne görüşmeler yapılır, neden yapılır, anlaşılır değildir. Bu görüşmelerde Alevi kurumlarını ilgili Bakanlık neden doğrudan davet etmez de aracı kullanır, bu da başka bir sorundur. Alevi Kültür Denekleri, Hubyar Sultan AKD, Pir Sultan Abdal Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yanı sıra bir çok derneğimiz doğrudan muhatap alınmak yerine aracı kişiler aracılığıyla görüşülmeye çalışılıyor. Tabi birisi çıkıp, ben bunların hepsini temsil ediyorum deyip işgüzarlık yapmıyorsa bu da başka bir sorundur. Zira Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Vakfı gibi bir çok kurumumuz kendilerini Federasyonlar dahil hiçbir kimsenin temsil edemeyeceğini dile getirmektedirler.
Alevilerin talepleri pazarlık meselesi değildir. Kim ki böyle bir gizli kapaklı pazarlığın içindedir bunun vebali büyüktür. Yapılan çalıştaylar ve katılan kurumlar ile dile getirilen talepler bilinmektedir. Hükümet aynı Hükümet, kurumlar aynı kurumlardır. O kurumlardaki bakan ve yöneticilerin değişmesi durumun kendisini değiştirmez, talepler de değişiklikler varsa bunun nasıl ve neden değiştiği ilk önce ilgili kurumlarca sonra da kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Kimse kendisini kurumların iradesinin üzerinde görmesin ve Alevilerin haklı meşru taleplerini gizli saklı görüşmelerde ön almak için kullanmasın. Tabi bu görüşmeler Bakanlığın değil de bu kişilerin talebi üzerine yapılıyorsa bu da ayrı değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...