10 Ekim 2013 06:00

Patronların marifetleri

Patronların marifetleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

 

Taraf Gazetesi Başbakan Erdoğan’a muhalefet etmeye başlayınca Hükümet aleyhine bazı belgeleri ortaya çıkarmaya başladı. Önümüzdeki günlerde, seçimler yaklaştıkça belge ve haber sayısında artış olacağı beklenir bir şeydir. Dünkü haberde CHP’ye muhalif patronların fişlendiği ve devlet ihalelerinde bu kişilere ihale verilmediği anlatılıyor.

Yine aynı gazetede birkaç güne yayılan röportajda ise Cem Uzan yaklaşık on seneye yayılmış bir süre içindeki pek çok olayın perde arkasını anlatırken patronların ve burjuva siyasetçilerin ipliğini pazara çıkarıyor.

Hükümetlerin ve askerlerin medyaya müdahalesi… Yandaş medyaya hükümetler tarafından verilen ihaleler… Bakanlarla patronların kapalı kapılar ardında yaptıkları pazarlıklar… Siyasetçilerin istedikleri patronun milyarlarca dolar tutan vergi vb. borçlarını bir anda silmeleri ya da istediklerinde tahsil etmeleri… Şantajlar… Herkesin birbirini kasete alması… Rüşvetçi bürokratlar… Patronlarla politikacıların hükümet kurma, hükümet yıkma pazarlıkları… Kontrgerilla ile ilişkiler… O berbat gazeteleri yapsınlar diye genel yayın yönetmenlerine verilen trilyonlar… Ne ararsanız var. Hollywood filmlerinde dahi böyle entrikalar yoktur.

Aslında, sokaklarda çek-senet tahsilatı yapan, uyuşturucu pazarlayan, esnaftan haraç alan çetelerle; Cem Uzan’ın anlattığı patronlar ve siyasiler arasında nitelik farkı yok. Fark nicelikte. Birileri daha küçük paralar için, diğerleri daha büyük paralar ve egemenlik ilişkileri için benzer işler yapıyor.

Vatan millet edebiyatının arkasında büyük bir pastadan pay kapma mücadelesi var. Tevfik Fikret’in Han-ı Yağma şiirinde çok güzel anlattığı gibi bir kapışma. AKP’nin ustalık döneminde sofraya oturanların bir kısmı değişti, paydaşların bir kısmı daha fazla pay istiyor. 

Patronların marifetlerini halka anlatmak, dini ve ulusal değerler arkasına saklanarak halkı soyanların gerçek yüzlerini açığa çıkarmak; siyasi bildiriler kadar  bu soygun ve baskı düzeninin teşhiri için gerekli.

Patronların gerçek yüzünü gören emekçiler, onların siyasi meselelerdeki sözlerinin ne kadar sahte olduğunu anlayacaktır. Onların gazetelerinin birer yalan makinesi olduğunu görecektir. Trilyonlarca lira transfer parası alan genel yayın yönetmenlerinin attığı manşetlere eskisi kadar kolay inanmayacaktır.

Patronların pisliklerini ortaya dökmek için Cem Uzan gibilerinin konuşmasını beklememek gerek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...