30 Eylül 2013 16:09

Kullandırılmayan iznin ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şart

Kullandırılmayan iznin ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şart

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşyerimde beş yıldır çalışıyorum. Ancak, bu beş yıllık çalışma sürem içinde yıllık izin hakkımı kulanamadığım zamanlar vardı. Ben şimdi buna karşılık kullanamadığım izinler için yıllık izin ücretlerimi talep edebilir miyim?
CEVAP: İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verileceği İş Kanunu’nun 53. maddesinde yer alan temel ve emredici bir düzenlemedir. İş Kanunu’nun 59. maddesinde ise, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye ve uygulamaya göre, işçiye kullandırılmayan yılık izin hakkının ücrete dönüşebilmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Ancak, bu noktada, iş sözleşmesinin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının bir önemi bulunmamaktadır.
Eğer, işçi işe iade davası açmış ise, bu durumda yıllık izin ücretinin talep edilebilir hale gelip gelmeyeceği, davanın sonucuna göre belirlenecektir.
Dolayısıyla, sizin sorunuzda söylediğiniz kullandırılmayan yıllık izin hakkınızın ücrete dönüşmesi için iş sözleşmenizin sona ermiş olması gerekecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...