21 Eylül 2013 16:14

Doğuştan bilgeler iktidarı

Doğuştan bilgeler iktidarı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hepimiz eşitiz ve kardeşiz.
Hepimiz tüm haklara sahip olarak doğuyoruz.
Hepimiz özgürüz ve özgürlüklerimizi doğuştan sahip olduğumuz haklardan yararlanmak için kullanıyoruz.
Mutlu olmamız gerekmez mi?
Ama olmuyor. Kavga ediyoruz, birbirimize karşı şiddet kullanıyoruz, savaşıyoruz.
Sanki her birimiz diğerinin kurduyuz, şeytan içimize girmiş, başkasının hakkını alıyoruz, onun özgürlüğünü yok ediyoruz. Neden?
Nedenini bilemiyorum. Bildiğim tek şey, en azından Türkiye’de, seçimle ya da bir başka yoldan iktidara gelen her hükümetin kendini hakların ve özgürlüklerin güvencesi ilan etmesi, buna inanması, bizleri de inandırmak için her yola başvurması, bizleri hakları ve özgürlükleri gasbedenlerden kurtarmak için bunca meşakkate katlanmaları. Bildiğim bir diğer şey, yine en azından Türkiye’de, her hükümetin hakların ve özgürlüklerin nasıl güvencesi olunacağını bir tek kendilerinin bildiğine inanması, bizleri de inandırmak için her yola başvurması. Seçimler ya da iktidara gelmeyi sağlayan yol bizler için en iyisini, en doğrusunu, en yararlısını bilen insanları yönetime getiriyor. Bizler, sıradan insanlar, doğuştan haklara sahibiz. Ama onlar, seçimle ya da başka yoldan iktidara gelenler, doğuştan bilgedirler. Sorun da, doğuştan bilge olanların iktidara gelmelerini sağlayacak en iyi sistemi bulabilmektir. İki seçenek var: Seçimler ya da seçimler dışı herhangi bir yol, örneğin darbe. Karar verdik, seçimleri benimsedik. Seçimler doğuştan bilge olanların iktidar olmasıdır. Yapılması gereken gerçekten doğuştan bilge olanları iktidara getirecek seçim sistemini keşfetmektir. Örneğin seçim barajı ne kadar yüksek olursa sıradan insanların doğuştan bilgelerin arasına karışmaları o kadar etkin biçimde önlenir.
İktidar olabilmede seçimler dışındaki yolları tıkadığımızda doğuştan bilgelerin bizler için en iyisini, en doğrusunu, en yararlısını uygulayabilmelerine olanak sağlayacak ilk adımı atmış oluruz.
Doğuştan bilgeler bizlerin, doğuştan haklara sahip sıradan insanların, içimizdeki şeytana uymamak için doğuştan sahip olduğumuz hakların hangilerini, bu hakların ne kadarını, onları ne zaman, hangi koşullarda kullanacağına ya da kullanamayacağına karar verirler. Bu kararlara uymak doğuştan sahip olduğumuz hakları güvence altına alabilmemizin gereğidir. Doğuştan bilgelerin kararlarını, biz doğuştan haklara sahip sıradan insanların eleştirmesi, kararları uygun bulmaması, başka çözümler önermesi, bu kararlara uymaması içimizdeki şeytanın işidir. Şeytan anında yok edilmelidir.
Oturmuş dördüncü demokrasi paketini bekliyoruz. Daha paket yok, şeytan harekete geçmiş. Bilemediğimize karşı çıkmamız için bizleri dürtüyor.
Bildiğim son bir şey, en azından Türkiye’de, şeytanın hiçbir dönemde seçimle iktidar olan doğuştan bilgeleri yoldan çıkartmayı başaramamış olmasıdır. Şeytan sadece bizlere, doğuştan haklara sahip olan sıradan insanlara hükmedebilmiştir.
Hak ve özgürlükle başladım, özgürlükten fazla söz etmedim. Etmeyeceğim de. Özgürlük şeytanın icadıdır, şeytanın ta kendisidir. Özgürlük birbirimizle kavga etmemiz, birbirimize karşı şiddet kullanmamız, birbirimizi öldürmemizdir, savaştır.
Özgürlük, şeytanın doğuştan haklara sahip sıradan insanlara verdiği ve doğuştan bilgelere karşı kullandırmaya çalıştığı en ölümcül silahtır.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...