19 Eylül 2013 15:47

İktidar, baskı ve propaganda

İktidar, baskı ve propaganda

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP Hükümeti iki en önemli iktidar aracını- silahı da denebilir- çok etkin tarzda kullanıyor.  Bütün burjuva ve burjuva öncesi iktidar biçimlerinden devşirilmiş bir deneyimin üzerine oturduğundan kuşku duymamak gerekir. Uluslararası ve iç uzmanlarının yönlendirici çalışmalarıyla oluşturdukları projelerini iktisadi, sosyal, siyasal ve kültürel tüm alanlarda katı bir “ilkecilik” ile uyguluyor. Baskı, görünür polisiye-siyasal ve “mahalle baskısı” türünden sosyal-kültürel ve psikolojik biçimleriyle tüm yaşam alanlarının üstüne tüm ağırlığıyla çökmüş durumda. Yalan, amaç için her şey mübahtır anlayışına uygun olarak baskıyı hem daha etkili kılmak hem de yokmuş gibi göstermenin etkili ve sınır tanımaz bir yöntemi olarak benimsenmiş durumda.
AKP-ve cemaat ortaklığı “bir dava hareket”, bir “öç alma harekatı”, toplumu ve kurumsal, sosyal, siyasal, askeri, kültürel tüm oluşumları dinin etkisine daha fazla sokma seferberliği; ümmetçiliğin ve şovenizmin bileşimini “demokrasicilik” olarak pazarlama şirketi olarak tanımlansa, yanlış olmaz. Cihadçılık, aydınlanma ve demokrasi düşmanlığı, Sünni ümmetçiliği, yayılmacı yeni Osmanlıcılık, emperyalist politikalara taşeronluk, savaş tüccarlığı, “Allah-ü Ekber” nidalarıyla baş kesen, ciğer yiyen canileri topraklarında koordine edip komşulara saldırtma, Hatay’ı, Urfa ve Gaziantep’i el Kaideci-Nusracı katliam çetelerinin işgal ettiği yerlere dönüştüren bir iktidardır söz konusu olan. İçerideki iktidarının devamını Suriye’yi işgal ve yönetimini yıkmaya bağlamış ve bunun için her türden provokasyonu politika edinmiş, İsrail ve ABD-Fransa gibi en saldırgan devletlerden daha saldırgan bir politikayı benimseyen bir iktidar!
İçeride ve dışarıda izlenen saldırgan, baskıcı, dinci-mezhepçi, tutucu, antidemokratik, yoz kapitalist, en saldırgan türünden yağmacı, hazine mallarını, kamu tesisleri ve işletmelerini, akarsu ve deniz kıyı bölgelerini parselleyici, cami ve arsa tüccarlığını birlikte sürdüren bir yönetme erkidir AKP Hükümeti, iktidarı. AKP iktidarı yalan ve baskı; yağma ve yayılmacılık ile özdeşleşmiş durumdadır.
Böylesi bir yönetim gücü ve politikasına karşı tutarlı, açık, hedefleri ve talepleri belirgin ve anlaşılır, yalpalamayan, halkın küçümsenemeyecek bir bölümü tarafından, yalakalığı ve ülke zenginliklerinin yağmalanmasından pay kapma ardında koşmayacak kadar onurlu aydın kesimlerinin desteğine sahip olabilecek bir politik karşıtlık gerekmektedir. Süre gitmekte olan iki sınıf, iki güç; iktidar ve onun tarafından baskıyla yıldırılmaya çalışılan işçi ve emekçi kitleleri arasındaki mücadelenin fabrika, işyeri, semt “ayağı”nın sakat durumu en önemli sorunumuzdur. Alanlarda, forumlarda, kimi işyerlerinde süren, şu ya da bu politik grup ya da parti tarafından yürütülmeye çalışılan mücadele biçimlerinin birleştirilmesi en büyük ihtiyaçtır. Zorbalığın ve yalanın toplumu esir etmeye çalıştığı yerde, sorunu işçi ve emekçilerin çoğunluğu dışında çözme olanaksızlığını bilen her ilerici, devrimci, sosyalist kişi, grup, parti, çevre için bugünkü en önemli sorun gerçeklerin halkın büyük çoğunluğu tarafından anlaşılması için daha fazla çaba göstermektir. Kitlelerin azımsanmayacak bir kesiminin sermayenin en riyakar ve aynı zamanda baskıcı temsilcisi bir güç tarafından aldatılabildiği ülkemizde, sömürülenler ile sömürenlerin ilişkilerini; sermaye ve emek güçlerinin konum ve çıkarlarını, sömürülüp ezilenlerin kurtuluşu için elzem olan tutarlı devrimci politikayı bulandırmamak büyük öneme sahiptir. AKP ve Hükümetinin saldırı politikalarını geriletmek, püskürtmek ve halkın taleplerinin karşılanmasını sağlayacak etkili bir “muhalefet” için bu tutum daha da önem kazanmıştır.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...