09 Eylül 2013 17:41

İşverenle birlikte SGK'ye de dava açmanız gerekir

İşverenle birlikte SGK'ye de dava açmanız gerekir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben, 2010 yılından bu yana sigortasız çalıştırılmaktayım. İşveren beni işe başladığımız ilk 6 ay şirkette sigortalı göstermiş sonra hiç ödeme yapmamış. Ben halen aynı yerde çalışmaktayım. Mahkemeye başvursam bir hak talep edebilir miyim? İşimi kaybetmeden?
CEVAP: Sizin, sigortasız çalıştığınız geçmiş sürelerinizi sigortalı hale getirebilmek için iş mahkemesinde sigortalılığın tespiti davası açmanız gerekecektir. Hizmet tespit davası yasal dayanağını 5510 sayılı Kanunun 86. maddesinden almaktadır.
Ayrıca, işyerlerinde yapılan denetim sonucunda sigortasız çalışanların görülmesi ve tutanağa alınması yöntemi ile de hizmet tespiti yapılabilmektedir. Sigortalı olması gereken kişinin işyerinde fiilen tespiti halinde, başkaca bir tespite gerek kalmadan hizmet kazandırılır. Bu şekilde saptanan sigortalıların önceki bir yıllık süreye ilişkin hizmetleri dikkate alınır. Daha önceki yıllara ilişkin hizmet tespit davası açmak gerekir.
Bu davayı, yanında çalıştığınız işveren ile birlikte Sosyal Sigortalar Kurumuna da açmanız gerekmektedir. Dava açma süresi, sigortasız hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıldır. Davanın sonunda Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından hesaplanacak primleri gecikme zammı ve idari para cezası ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.     
Ayrıca, bulunduğunuz yerdeki Bölge Çalışma Müdürlüğüne de şikayette bulunma hakkına sahipsiniz.
İş Kanununun amir hükümlerine göre, işvereniniz sizi, onunla aranızda başka bir dava bulunması sebebi ile işten çıkartırsa, bu geçerli bir neden olmayacaktır. Dolayısıyla böyle bir davayı açtıktan sonra sizin işinize son vermesi halinde tazminatlarınızın yanında kötü niyet tazminatına da hak kazanabilirsiniz.  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...