05 Eylül 2013 17:11

Kadrajınız nasıl olsun...

Kadrajınız nasıl olsun...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kadrajınız nasıl olsun? Bu soruyu ‘fotoğrafınız’ nasıl olsun diye de sorabiliriz. Fotoğraf nesnelliğin gerçeklikle yeniden sunumudur. Dahası ‘hangi nesnellik ve  hangi gerçeklik’? Fotoğrafla uğraşanların en çok muzdarip olduğu sorgulama budur.
Örnekler üzerinden gidersek;
1.Fotoğrafta bir reklam panosu içinden barikat yapılmış otobüs görünmektedir.
2.Fotoğrafta aynı reklam panosu içinde ağaçların olduğu bir kare.
Şimdi soralım. 1. Fotoğrafın gerçekliği ile 2. Fotoğrafın gerçekliği nedir? İki fotoğrafta aynı zamanda ve mekanda çekilmiştir. Yani aynı olaya iki farklı yaklaşım. Gerçekse ikiside gerçek. Fakat konunun hakikatliği nerede? Burada devreye fotoğraf makinasının ardındaki gözden, yani fotoğrafçının gerçeği algılayış ve sunuşunu görürüz. Burada fotoğrafçıyı yönlendiren olaya bakış açısıdır. Bu bakış açısının sınanacağı yer ise ‘doğruluk’la yani ‘hakikatle’açıklanabilir. Fotoğrafçının ideolojisi objektifi ne yöne doğrultacağını gösterir.
Bu durumu alın medyaya uyarlayın. Ülkede önemli olaylar oluyor mesela Roboskî, mesela  Gezi direnişi çok yaygın medyaya bakıyoruz birinde Penguen belgeseli bir diğerinde yemek programı. Aynı anda alternatif, muhalif medyaya bakıyoruz ellerindeki kıt kanaat olanaklarla canlı yayındalar. Tekrar sorgulayalım aynı zaman ve mekanda yaşanan bu gerçeklikte hangisi doğru? Ya da hakiki…
Demek ki gerçek, içinde anlamak ve bilmekten yoksunluk taşıyorsa sahteleşiyor. Trilyonluk canlı yayın araçların varmış, teknolojide bir numaraymışsın hikaye…
Şimdi 3 no.lu fotoğrafa bakalım. Fotoğraf makinasını biraz sola çevirirsen barikat yapılmış otobüsü, Biraz sağa çevirirsen ağaçları gösterirsin . O halde şimdiye kadar gördüğümüz ve bundan sonrada göreceğimiz tüm fotoğraflarda fotoğrafçıların dünyaya bakışında (ideolojisi) nesnel olanın gerçeklik kazanmasında ne kadar önemli olduğunu düşünelim. Fotoğrafların yorumlanmış gerçekliğin sunumu olduğunu unutmayalım. Oysa gerçek orada bir adım solda ya da sağda az ötede ya da beride. Sahi kadrajınız nasıl olsun?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa