29 Ağustos 2013 17:38

Her yer fotoğraf her yer atölye

Her yer fotoğraf her yer atölye

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yıl da gençlik kamplarında “Fotoğraf Atölyesi” yürütücülüğü yaptım. Önceki yıllardaki deneyimlerimle farklı bir yol izledim. Bu sefer atölye olarak fotoğrafın, sanat ve siyasetle olan ilişkilerini de kapsadık. ‘Fotoğraf’ aynı zamanda teknik çözümlemenin dışında, nesnel dünyanın yorumlanmasıydı. Öncelikle ‘neyin fotoğrafının, nasıl çekileceğinin’ yanıtı verilmeliydi. Yani yalnızca teknik olarak fotoğraf makinelerinin kullanımını öğreten bir atölyeden çok bir ‘fotoğraf felsefesi’ vermeye gayret ettim. Şu sorulara yanıt aradık: Teknik olarak fotoğraf nedir? Aynı zamanda bir meslek olan fotoğraf nasıl sanat olur? Zanaat ve sanat arasındaki ilişki nedir? Fotoğrafın toplumsal işlevi nedir? Fotoğraf ile siyaset / Siyaset ile fotoğraf arasında ne türden bir ilişki vardır?
Dolayısı ile insanlık tarihinden, fotoğraf tarihine ve bugüne uzanan bir atölye gerçekleştirdik. Bu anlamda tüm kamp alanı ve diğer atölyeler çalışma alanımızdı. Gaye Hoca’nın ekoloji söyleşisine de katıldık, kadın çalışmalarının atölyesine de, ritim atölyesine de katıldık. Yetmedi Ufuk Hoca’nın Sinema-Video atölyesinde oyunculuk bile yaptık. Aynı zamanda kamptaki yaşamı belgeledik.  
Bir haftada fotoğraf adına ne yapabilirdik ki? Bir fotoğraf felsefesi vermeye çalıştık. Gerisi katılımcı arkadaşların kendilerini geliştirmelerine kaldı. Bir fotoğrafçının çalışma alanı neresidir? Fotoğrafın olduğu her yer. Bu anlamda ‘Her yer fotoğraf, her yer atölye’ oldu. Ama bir şeyin altını çizdik, ne yaparsak yapalım hakkıyla ve nitelikli olarak yapmanın en devrimci görev olduğunun.
Bu arada Kantinci Volkan’ın bana sağladığı olanağa da teşekkür etmek isterim. İddialı bir çay ocağı işletmecisi oldum. Çünkü çoğu zaman çaylar benden soruluyordu Atölyemizin devamlılarından Tahir Canan abimiz bizi yalnız bırakmadı, düşüncelerini paylaştı. Araştırma görevlisi Fırat İlim arkadaşımız festivallerin ve karnavalların çıkışı ve günümüze gelişi ile halk sanatı arasındaki ilişkiyi Gezi Direnişleriyle birlikte ele alarak anlattı.
Emine Anne’nin (Volkan’ın annesi) atölyenin “en genç” katılımcısı olarak zaman zaman 70 yıllık birikimini de paylaşması bizleri mutlandırdı. Son gün hızlı bir atölye sunumuyla kampa veda ettik. Gelecek kamplarda yine, yeni arkadaşlarla birlikte olmak dileğiyle sevgiler deme vaktidir diyelim.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa