24 Mayıs 2011 11:37

Onurumuzu savunuyoruz!

Onurumuzu  savunuyoruz!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Düzenli Evrensel okurları Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile ilgili soruşturmadan haberdardır. Ama yine de, bugün bu gazeteyi ilk kez eline almış ve bu sayfayı açmış olanlar da olabileceğinden hareketle kısa bir hatırlatma yapalım.
Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, uzun yıllardır Kocaeli bölgesinde yaşanan ciddi çevre ve sağlık sorunları ile uğraşıyor. Bu yanıyla da, aslında 12 Eylül darbesinin toplumdan yalıtarak üniversitenin duvarları arasına tıkmaya çalıştığı biliminsanı kimliğini daha baştan reddediyor.
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, 2005 yılında “Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği” isimli çalışmasının sonuçlarını yayınladı ve kansere bağlı ölümlerdeki aşırılığı gözler önüne serdi. Bu çalışmasını yerel ve ulusal bilim çevreleri ve siyasi otoriteler ile paylaştı. Çözüm önerilerini 2006’da TBMM’ye sundu.
Bu yaşamsal önemdeki çalışmasının sonuçlarına resmi kurumlardan gerekli ilgi gösterilmemiş olan Prof. Dr. Hamzaoğlu, geçtiğimiz günlerde yürütücüsü olduğu yeni bir çalışmanın sonuçlarını basın aracılığı ile kamuoyuna sundu. Araştırmada annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementler saptanmıştı.
Bu açıklamadan kısa bir süre sonra “Kan ve dışkıları bırakın, doğum yapıp çocuk emziren annelerin sütünde bile çinko, demir, alüminyum, kurşun, kadmiyum tespit ettik, tehlike büyük” dediği, basın yoluyla bu bilgileri açıkladığı ve bu vesileyle “haberin geniş halk kitlelerine ulaşmasını sağladığı, araştırma sonuçlarını halk arasında panik yaratmak amacıyla kullandığı” iddiasıyla yargılanması için Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dilovası Belediye Başkanı Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesi verdi. Savcılık hazırladığı dosyayı, söz konusu fiilin incelenmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdi. Üniversite izin verdiği takdirde Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, TCK’nin 213. maddesi uyarınca 2 ila 4 yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak.
Şu anda da, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında Kocaeli Üniversitesi tarafından bu gerekçe ile ceza soruşturması yürütülüyor.
Bununla birlikte, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından yukarıdaki gerekçelerle YÖK’e yazılan yazının, YÖK tarafından Kocaeli Rektörlüğü’nün bilgisine sunulması ve gereğinin rica edilmesi üzerine Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından disiplin soruşturması açıldı.
Öncelikle Türkiye’deki gündemi gelişi güzel izleyen biri bile çok kolaylıkla fark edecektir ki, eğer Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, vaktini böyle ‘halk sağlığı menfaatine’ uğraşlarla geçirmek yerine, ‘intihalcilik’ yoluyla akademik unvan almış malum şahıslar gibi davransaydı çok önemli akademik kurumların birinin başına bile geçirilebilirdi. Üstelik bu kurum, skandal sınavlara bile imza atsa, yüzbinlerce gencin geleceğiyle bile oynasa, ona devletin en tepelerinden destek gecikmezdi. Devletin tepesinde oturanlar, O’nun hakkında, “O akademik açıdan çok donanımlı bir bilim insanıdır. Öğrencileri kıymetini bilsin, gidip elini öpsün” gibi açıklamalar bile yaparlardı.
Ama Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, ne yaptı? Böylesi ‘parlak’ bir hayatı reddedip, ortaya düşerek yıllardır diline Ankara’ya da, İstanbul’a da yabancı bir ‘Dilovası’nı dolayıp durdu. Böyle bir biliminsanı bu ülkede ne üniversiteyi kışlaya çevirmek için vaktiyle 1402 sayılı yasayı kullananların, ne de bugün sözde ‘darbecilerle mücadele’ adı altında, üniversiteyi cemaatlerin arka bahçesine çevirmek isteyenlerin işine yarar. Yüzünü ‘başlara’ değil, ‘ayaklara’ dönmüş olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu gibi biliminsanları, onlar için başa beladır.
İşte tam da bu nedenlerle Onur Hoca, bu ülkenin onurudur ve halkın hayatına ilgisiz bir bilimin bu ülkeye hiçbir şey kazandırmayacağına, sadece kaybettireceğine inananların da başının tacıdır.
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için bir süredir, bir imza kampanyası sürdürülüyor. Bu kampanyaya, “www.onurumuzusavunuyoruz.org” adresinden ulaşılabilir ve oradaki basit düzenek takip edilerek imza verilerek destek olunabilir. Onuruna sahip çıkmak isteyenlerin hiç yorulmadan yapabilecekleri en basit destek herhalde budur.
Onun haricinde, değerli hocamıza destek amacıyla planlanmış olan eylemlerin takvimini de burada paylaşmak istiyoruz.
Yarın saat 11.00’de İzmir Tabip Odası’nda Onur Hoca için bir basın toplantısı düzenlenecek. Düzenleyen ve destekleyen kurumlar şöyle: İzmir Tabip Odası, SES İzmir Şubesi, Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube, Üniversite Konseyleri Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), “Onur’umuzu Savunuyoruz” metni imzacıları.
Yine yarın, saat 12.30’da Ankara Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenlenecek. Bu toplantıyı düzenleyen ve destekleyenler ise şunlar: TTB, Ankara Tabip Odası, “Onur’umuzu Savunuyoruz” metni imzacıları.
28 Mayıs 2011 saat 13.00’de Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde (Çolakoğlu Sapağı Sanayi Girişi) kitlesel basın açıklaması yapılacak. Bu etkinliği düzenleyen ve destekleyenler ise şunlar: TTB, SES Genel Merkezi, Kocaeli, İstanbul, Ankara ve İzmir SES ve Eğitim Sen Şubeleri ile Tabip Odaları, Üniversite Konseyleri Derneği, “Onur’umuzu Savunuyoruz” metni imzacıları.
31 Mayıs 2011’de ise, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli Belediyesine açtığı davanın görülmesi esnasında mahkemeye gidilerek destek verilecek. Mahkeme sonrasında “Akademik Özgürlük ve Toplumsal Sorumluluklar” başlıklı bir forum düzenlenecek.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...