08 Ağustos 2013 15:39

Savaş ve fotoğraf-2

Savaş ve fotoğraf-2

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Roboskî’den, Rojava’ya katledilenlerin katillerinin cezalandırıldığı bir dünya için
31 Mayıs 2013 tarihinde “Savaş ve Fotoğraf” adlı yazımın 1. bölümünü paylaşmıştım. Araya “Gezi ve Direniş” girince 8 haftalık bir -es- vermek zorunda kalmıştım. Geçen haftayı ise Rojava’da yaşanan katliam ile karşılayınca savaş ve fotoğrafın 2. bölümünü paylaşmak elzem oldu. Siz sevgili dostların mümkünse 31 Mayıs tarihli yazının birinci bölümünü Evrensel’in web sitesindeki arşivden okuyup ikinci bölümünü buradan devamla okumanızı öneririm.
Savaş ve fotoğraf bağlamında, medyanın dezenformasyon ve manipülasyon durumlarını yazmaya başlamıştım. Kaldığım yerden devam etmeden önce Taksim “Gezi Parkı” direnişinde günlerce adalet ve hukuksuzluğa karşı direnen çoluk, çocuk, genç, yaşlı herkese merhaba derken yitirdiğimiz canların anıları önünde saygıyla eğiliyorum.

DÖVÜŞELİM BARIŞ İÇİN

Birinci bölümün son satırları şöyleydi; Peki ya Suriye? Reyhanlı’da ölen insanlar. Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan ve +18 uyarısıyla bazı medeni(!) ülke TV’lerinde yayımlanan görüntüler. Bakamadığımız, utandığımız, olamaz dediğimiz işkence ve infaz görüntüleri. Suriye’ye özgürlük götüreceğini söyleyen sözde muhalif çetelerin gülerek dalga geçerek yaptıkları katliamları tekbir sesleriyle kaydedenler. Kimilerinde Türkçe bile konuşanların olduğu, insanları öldürmekle kalmayıp vahşi vahşi cesetler üzerinde yaptıkları işkenceleri gördükçe izleyenlerin insanlığından utandığı görüntüler. Ellerinde son model cep telefonlarıyla, bilgisayarlarıyla bunları dünya ile paylaşıyorlar... Teknoloji insanlığın hizmetinde daha güzel bir yaşam için kullanılacağı gibi nasıl da vahşiliğin elinde dine alet edililiyor diye şaşırıyoruz. Demek ki modernlik, teknoloji insanın insanlaşmasında gelişmişliğin örneğinden çok vahşiliğin geldiği noktayı da belgelemesi bakımından önemini koruyor. Tıpkı 1855 yılında fotoğrafın Kırım Savaşı’nda kullanıldığı gibi. Peki 3. bin yıl olan Milenyum çağında bu vahşet nasıl açıklanabilir?
İnsanlığın hizmetinde olan teknolojinin ( ya da olması gereken) kullanılan amaçla  doğrudan ilgisini saptamamız gerekiyor. Adaletsizlik, hak ve hukuksuzluğun geldiği aşama diyebiliriz. Bu durum bölgemize ve bize yakın alanlara doğru yaşandıkça etkisi de daha fazla oluyor. Ya da şöyle de diyebiliriz Vietnam savaşında daha mı hafif vahşilik yaşanmıştı? Tabii ki hayır. Kurbanlar farklı haklar olsa da  kurban edenler aynı Amerika ve diğer emperyalist ülkeler. Dün Vietnam, Kamboçya bugün Irak, Afganistan, Suriye ve Kürtler, acı aynı acı. Değişen teknoloji değişmeyen sömürü düzeni. Vietnam Savaşı’nın bitmesinde başrol fotoğrafı olmuştu. Hatırlayınız önde çıplak koşan kız çocuğunu ve o fotoğrafı çekip tüm dünyaya yayılmasını sağlayan Nick Ut’u nasıl unuturuz? Hatırlayınız zavallı bir Vietnamlının şakağına dayanmış tabancayı birazdan çekecek olan polis şefini (Sonraları market sahibi olup çok zengin olduğunu okumuştum) Daha iki ay önce yaşanan Reyhanlı saldırısının aklımızda bıraktığı bir ananın, kollarını açarak haykırdığı  A. Ajansı Foto Muhabiri Cem Genco’nun çektiği fotoğrafı hatırlayınız. Bu tür etkili ve başarılı fotoğraflar bizleri harekete geçiriyor ve kendimizi sorgulamamızı sağlıyor. Fotoğrafın bu gücünün farkında olan iktidarlar tabii ki boş durmuyorlar. Irak Savaşı’nda ortaya çıkan “iliştirilmiş (embedded) gazeteciler” Kırım Savaşı’ndan bu yana iktidarların halkı kandırma aracı olarak gerçeği nasıl tahrif ettiklerinin örnekleriyle doludur. Anlayacağınız savaşlar sürüyor ve her alanda cepheler açıldıkca açılıyor. Siyasal, ekonomik ve sanatsal boyutlar sonuçta iki sınıfın savaşında noktalanıyor. İster içeride ister dışarıda halkların kardeşliğine dayanan ve barış için mücadeleyi yükseltmeden mevzi kazanamayacağımızdır. Savaşlar, her daim kapitalist ve  emperyalistlerin çıkarınadır. Savaşlar onları güçlendirirken yoksulları zayıflatır. Kazanacağımız son kavgayı görene kadar barış için dövüşmek  ve elimizdeki her türlü aracı başta fotoğraf makineleri olmak üzere dezenformasyon ve manipülasyona karşı bilinçle kullanmak görevimizdir...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...