29 Temmuz 2013 15:59

2022 Dünya Kupası; Ne zaman, nerede?

2022 Dünya Kupası; Ne zaman, nerede?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

FIFA çevrelerinde son haftaların önemli gündem konularından biri 2022 Dünya Kupası’nın ne zaman ve hatta nerede düzenleneceği.
Malum 2022 Dünya kupası’nın ev sahibini(Katar) belirleme süreci biraz şaibeli geçmişti. İngiltere eski futbol federasyonu başkanı, Lord Triesman, dönemin FIFA Asbaşkanı Jack Warner ve Paraguaylı eski Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Nicolas Leoz’un Katar lehine oy kullanma karşılığı rüşvet talep ettiğini öne sürmüştü. Ayrıca Fildişi Sahilleri’nden Jacques Anouma ve Kamerun’dan Issa Hayatou’nun da Katar’ı desteklemeleri karşılığı 1.5 milyon dolar aldığı iddia edilmişti. Bu 4 kişi de iddiaları reddetti. Ancak hakkındaki tüm yolsuzluk iddialarına rağmen 1987’den bu yana Afrika Futbol Federasyonu başkanlığını sürdüren ve aynı zamanda Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi olan Issa Hayatou hariç bu isimlerin hepsinin FIFA’yla ilişiğini kestiğine de dikkat çekelim.
Katar’a dair rüşvet iddialarının merkezindeki Muhammed bin Hammam ise gerçeğe hayli yakın duran iddialar sonrası FIFA Başkanlığı seçimlerinden çekilmek zorunda kalmış ve FIFA’dan ömür boyu men edilmişti(Bu karar daha sonra iptal edildi).
Tüm bu şaibelere rağmen Katar’ın ev sahipliği baki kaldı. Bunda kuşkusuz en etkili olan güç Katar ve Kuveyt’i bir spor endüstrisi merkezine dönüştürmeye kararlı olan Körfez sermayesi idi.
Gelinen süreçte rüşvet iddiaları sebebiyle 2022 Dünya Kupası’nın nerede düzenleneceğine ilişkin yeni bir oylama hâlâ gündemde. FBI’ın Jack Warner’a ilişkin yürüttüğü soruşturmada rüşvet iddialarının kanıtlanması halinde yeni bir oylamanın önüne petrodolarlar da geçemeyecek gibi görünüyor.
Buraya kadar 2022’nin nerede düzenleneceğine ilişkin tartışmalardan bahsettik. Ancak son dönemin asıl sıcak gündemi turnuvanın “ne zaman” düzenleneceği.
Geleneksel olarak dünya kupaları Haziran ayında, Avrupa’da büyük liglerin bitmesiyle düzenlenir. Bugüne kadar düzenlenen 19 turnuva da aynı mevsimde gerçekleşti. Yaz aylarında hava sıcaklığının 50 dereceyi bulduğu Katar içinse bu seçenek mantıklı durmuyor. Klimalı stadyumlar vs. gibi alternatiflerin de ihtiyacı karşılamayacağı nihayet anlaşıldı ve kupayı kış aylarında düzenleme fikri öne çıktı. FIFA Başkanı Sepp Blatter mecburiyetten kış dünya kupasının nasıl olabileceğine dair açıklamalarda bulunuyor ancak kaynaklar Blatter’in gönlünün yeni bir oylamadan yana olduğunu iddia ediyor. Blatter’e yakın isimlerden, eski Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger’in son Katar karşıtı çıkışı da bu iddiaları doğruluyor. Zwanziger cephesi, meseleye futbol endüstrisinin omurgasını oluşturan Avrupa liglerinin selameti açısından bakıyor ve kışın düzenlenecek bir dünya kupasının tüm dengeleri altüst edeceğini belirterek buna karşı çıkıyor. Her ne kadar UEFA Başkanı Michel Platini’nin desteğinden yoksun olsa da bu cephenin bir hayli güçlü olduğunu söylemek gerekiyor.
Söz konusu cephenin haklı argümanları var. Üstelik bütün şaibeleriyle birlikte Katar’ın bir dünya kupası düzenlemeyi ne kadar hak ettiği de tartışılır ancak mevzunun ana dinamiğini turnuvanın kışın düzenlenmesinin Avrupa’nın büyük liglerine yapacağı etki olması son derece Avrupa merkezli bir bakış açısını ortaya çıkarıyor. Bu anlayışa göre Avrupa’nın büyük ligleri(İskandinavya kimi doğu Avrupa ülkeleri için de geçerli değil bu) ne derse o olur ve dünyanın geri kalanının fikri, şartları vs. hiç önemli değildir!
UEFA Başkanı Platini de bu anlayışa karşı çıkan isimlerden biri olarak, “Aralık’ta dünya kupasını oynarız. Ligler de Mayıs’ta değil Haziran’da biter. Sorun nerede anlayamıyorum” diyor. Bence Platini haklı, Avrupa merkezli bakanlar haksız.
Katar’ın haklı olup olmadığınıysa FBI’ın yürüttüğü soruşturmada elde etmesi muhtemel rüşvet belgeleri belirleyebilir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...