19 Temmuz 2013 16:04

Evrende gezinti

Evrende gezinti

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsanoğlu, var olduğu ilk günden beri gökyüzünü izliyor ve gözlemliyor. Çıplak gözle başlayan bu gözlemler Tycho Brahe, Kepler, ve Copernicus gibi astronomlar ve bugün açısından bakıldığında fazlasıyla ilkel sayılabilecek gözlem araçları aracılığıyla başka bir şekle büründü. Copernicus, yaşamının son yıllarında kilisenin dünya merkezli statik, değişmez evren teorisinin karşına güneş merkezli evren teorisini koydu. Tycho Brahe Cassiopeia takım yıldızında bugün Tycho’nun yıldızı olarak anılan ve bir süpernova olduğu düşünülen bir yıldızın günden güne parlaklığını yitirmesini ve gökyüzünden silinmesini gözlemledi ve gözlem verilerini detaylı olarak kaydetti. Tycho Brahe’nin detaylı gözlem verilerinden yararlanan Kepler, gezegenlerin hareketlerini açıklayan yasalarını ortaya attı. İnsanlığın evrene ve göksel cisimlerin devinimlerine dair merakı burada da durmadı. Galileo, Newton ve Herschel gibi bilim insanları gözlemlerini sürdürdü, dünyanın ve gezegenlerin hareketlerini açıkladı, binlerce yıldız ve gök cismini ka-talogladı ve adlandırdı. 1957’de dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik 1 SSCB tarafından yörüngeye yerleştirildi. Sputnik 1’den bir ay sonra, yine 1957’de Laika adında bir köpek Sputnik 2 ile uzaya gönderildi ve uzaya çıkan ilk canlı ünvanını aldı. 1961 nisanında Yuri Gagarin, Vostok 1 uzay mekiği ile dünya dışına ilk insanlı yolculuğu gerçekleştirerek insanlığın uzaya erişme ve evreni anlama çabasında önemli bir simge oldu. Ardından insanlık ay yüzeyinde yürüdü, dünya yörüngesine teleskoplar yerleştirdi, uzay istasyonları kurdu, diğer gezegenlere insansız araçlar gönderdi.
Bu gün insanoğlunun uzaya dair veri ve gözlemlerine kolayca ulaşmak mümkün. Bunu yapmanın yollarından biri de planetaryum adı verilen ve duvarlarına gökyüzünün görüntülerinin yansıtıldığı kubbe şeklinde binalar. Ancak her yerde bir planetaryum bulmak mümkün değil. Açık kaynaklı ve ücretsiz bir planetaryum yazılımı olan Celestia tam olarak bu noktada devreye giriyor.
Pek çok planetaryum yazılımının aksine Celestia, kullanıcıyı dünyanın yüzeyine hapsetmi-yor güneş sisteminde ya da bilinen 100 binlerce yıldızdan birinin sisteminde gezebiliyor ve hatta galaksimiz Samanyolunun ötesine dahi sanal bir yolculuğa çıkabiliyorsunuz. Oldukça geniş bir gök cismi katalogu ile birlikte gelen Celestia, onlarca eklenti ile daha da genişletilebiliyor.
Bir paket yöneticisine sahip hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında Celestia’yı paket yöneticisinden kurmayabiliriz. Linux dışında bir işletim sistemi kullanıyorsak, Celestia’nın resmi sitesinde[0] yer alan download sayfasından işletim sisteminize uygun Celestia sürümünü indirip kolayca kurabiliriz.
Celestia ile bilgisayarınızdan, evrene şöyle bir göz atabilirsiniz. İyi gezintiler.

[0] http:// http://www.shatters.net/celestia

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...