16 Mayıs 2011 09:48

Seçim ve şiddet

Seçim ve şiddet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloku bağımsız adaylarına destek giderek artıyor. Aydınlar başta olmak üzere çok sayıda destekçi basına ya da kitleye bağımsız adayları neden desteklediklerini gerekçeleri ile anlatıyor. Fakat, Bloka desteklerini açıklayamayan çok sayıda seçmen de mevcut. Özellikle toplumda tanınmış bazı kişiler bağımsız adaylardan birini gördüğünde ya da Blok temsilcilerinden biri ile konuştuğunda, tercihini başkalarının duymasını istemeyerek “Ben de Blok adayını destekliyorum” diyor.
Neden bazı seçmenler Blok adaylarını desteklediğini açıkça söyleyemiyor?
Çünkü, iktidar tarafından toplum terörize edilmeye çalışılıyor.
Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloku terörist bir odak gibi topluma tanıtılmaya çalışılıyor. İktidar basına da baskı yaparak, Blok aday ve taraftarlarını cüzamlılar gibi tecrit etmeye çalışıyor. Pek çok kimse Blok adaylarını desteklersem aforoz edilirim korkusunu yaşıyor.
Diğer taraftan, Dersim’de, Şırnak’ta yaptığı gibi düzenlenen operasyonlarla çatışmalı bir ortam yaratmaya çalışıyor.
AKP, yapılan operasyonlardan sorumlu değilim diyemez herhalde. Eskiden, askerler bize rağmen yapıyor bunları derlerdi. Artık, öyle bir mazeretleri yok. Daha dün, en yetkili ağızlardan biri, Bülent Arınç, askerler artık karşımızda topuk selamı veriyor diye askerleri dize getirmekle övünüyordu.
AKP, karşı tarafın eylemsizlik kararına rağmen, neden operasyonlara başladığını, neden yine ortalığı ölüm haberlerinin kapladığını, ortamın gerildiğini açıklamalıdır.
Ortamın gerilmesi ve şiddetin artması AKP’ye nasıl bir yarar sağlayacaktır.
AKP, milliyetçiliğin bayraktarlığını yapıyor, MHP’nin oylarını kazanmaya çalışıyor, bütün bunlar biliniyor. Önceki yıllarda da iktidarlar kontrollü bir çatışma ortamından medet umar ve böyle bir ortamdan milliyetçi kitleleri peşine takmak için yararlanmaya çalışırdı. Bu politika iflas etmiştir. Bu politikanın yanlışlığı defalarca kanıtlanmıştır.
Seçim sürecinde oyunu birkaç puan arttırmak için uygulamaya konulan bu politikalar uzun vadede telafi edilmesi olanaksız sonuçlar doğurur.
AKP, şiddet ve ortamı germe politikasından bir an önce vazgeçmelidir. Operasyonları durdurmalıdır. Bir taraftan cenaze törenleri düzenlenirken, diğer taraftan seçim olmaz.
AKP, Tunus, Mısır, Libya, Suriye vd. unutulmamalıdır.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...