15 Temmuz 2013 09:41

Sıcaklar bilgisayara vurunca

Sıcaklar bilgisayara vurunca

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yaz gelip de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bilgisayarlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri ısınma sonucu kilitlenme ve kendini resetleme. Bu sorunun temel sebebi işlemcinin çekirdek sıcaklığının çalışılabilir sıcaklığın üzerine çıkması. Pek çok işlemci, çekirdekte sıcaklık 75-85º C’yi aşmaya başladıktan sonra kararlı çalışamıyor. Bu da genelde ya bilgisayarın kendini yeniden başlatması ya da kilitlenmesi ile sonuçlanıyor. İşlemci sıcaklığını ölçmenin en rahat yolu hardware monitor[0] ya da benzeri bir yazılım kullanmak. Bu yazılımlar ana kartın üzerindeki sıcaklık algılayıcılardan gelen değerleri görmenizi sağlıyor. Böylece sistem sıcaklığı, anakart sıcaklığı ve işlemci çekirdek sıcaklığını kolayca öğrenebiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızda yazın gelmesi ile birlikte kilitlenme ve kendini resetleme gibi sorunlar başladıysa aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeniz mümkün olabilir.
Uyarı: Temizlik işlemi sırasında dikkatli davranmamanız halinde donanımınıza kalıcı hasarlar verebilirsiniz.
Bilgisayarınızın garantisinin devam edip etmediğini ve eğer garantiniz devam ediyorsa kasa kapağı açıldığında garanti dışı kalıp kalmadığını öğrenin. Eğer kasa kapağı açıldığında garanti dışı kalıyorsa bilgisayarınızı servisine götürün.
Bilgisayarınızı kapatın, tüm kablo bağlantılarını sökün. 15 dakika kadar işlemcinin ve ana kartın tamamen soğuması için bekleyin
Bilgisayarın genelde arka kısmında yer alan kapak vidalarını sökerek yan kapağı açın.
Soğuk hava üfleyebilen bir saç kurutma makinesi ya da eğer varsa hava kompresörü yardımıyla, kasanın içindeki herhangi bir şeye dokunmadan, kasanın içinde biriken kaba tozları temizleyin.
Kasa fanının kanatlarını kuru bir diş fırçası ya da sert bir fırça yardımıyla güzelce temizleyin. Bu işlemi yapmak için kasa fanını tutan dört vidayı sökmeniz gerekebilir.
İşlemci fanını ve fanın altında kalan metal soğutucuyu yine fırça yardımıyla temizleyin.
Fanlardan dökülen tozları temizlemek için tekrar saç kurutma makinesini kullanın.
Kasanın üzerindeki çeşitli havalandırma açıklıklarında biriken tozları temizleyin.
Bilgisayarı geri yerleştirirken kasanın tüm havalandırma kanallarının en azından 10 cm yakınında duvar vb. Bir engel olmamasına dikkat edin.
Temizlik işlemi tamamlandı. Bütün yaptığınız temizliğe rağmen bilgisayarınız hâlâ yüksek sıcaklık nedeniyle kilitleniyorsa işlemci ile soğutucu arasındaki termal macunu yenilemek, ikinci bir kasa fanı takmak ya da mevcut fanı daha iyi bir fanla değiştirmek de sorununuzu çözebilir.
[0] www.hmonitor.net

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...