10 Temmuz 2013 12:08

Hukuk askıda

Hukuk askıda

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Taksim Dayanışması temsilcilerinin pazartesi günü darp edilerek gözaltına alınması o kadar çok hukuk ihlali içeriyor ki, hukuk askıya alınmış diyebiliriz.
Birinci olarak ortada bir suç yok. Saat 15.00’de Vali tarafından “açılan” (aslında park yetmiş senedir açık, zaten açık bir parkı Vali törenle niye tekrar açar ki) bir parka doğru giden yirmi otuz kişinin etrafı polis tarafından sarılıp gözaltına alınıyorlar.
Daha önce bu tür gözaltılarda yakalananların kimlik tespiti yapılır, polis tarafından ifadesi alınır ve serbest bırakılırlardı. Bu kez 48 saat gözaltı süresi alıyorlar ve bu süre de uzatılıyor. Emniyette uzun süre avukatlarla görüştürmüyorlar, parmak izi almak istiyorlar vs.
Gözaltına alınanlardan beşinin evinin aranması ve bilgisayarlarının içindeki bilgilerin kopyalanması kararı alınıyor.
Aranan evlerden biri bir avukatın evi. Savcı ve Baro’dan atanmış bir görevli denetiminde arama yapılması gerekirken, yasanın bu hükmüne uyulmuyor. Avukatın bigisayarı da kopyalanıyor. avukat direniyor, polisler tereddüt ediyor ama savcı bigisayarın kopyalanmasında ısrar ediyor.
Avukatların tahminleri 2911 Sayılı Gösteri Yasasına aykırılık dışında bir iddianame hazırlandığı üzerine. Bir önceki gözltılarda, cumartesi günkülerde sekiz kişi tutuklandı. Tutuklananlardan biri bayrak satıcısı. İstiklal ve Gezi eylemlerinde göstericilere bayrak satıyor. Satıcıyı, halkı isyana teşvik etmek suçlaması ile tutuklamışlar.
AKP Hükümeti ve yargı Taksim Gezi ve diğer yerlerde demokrasi ve özgürlük talepleri için gösteri yapanları isyancı olarak niteliyor.
12 Eylül’de dahi bu olmamıştı. Gösterici 2911’e aykırı davranmaktan yargılanırdı.
AKP fiili bir “Olağanüstü Hal” uyguluyor. Yasası olmayan bir Olağanüstü Hal.
İstanbul’da son bir aydır gösterilerden ötürü gözaltına alınanlar ve haklarında dava hazırlığı yapılanların sayısı bine yaklaştı. Ülke çapında bu sayı binlerle ifade ediliyor.
AKP Hükümeti, Bin Ali, Mubarek ve Mursi’nin yaptığını tekrar ediyor. Demokrasi ve Özgürlük taleplerine, gözaltı, tutuklama ve dava ile yanıt veriyor.
Demek ki, hepsinin aklı ve algısı aynı.
Sonları da benzer.
AKP, benzer sondan kendini kurtarmak istiyorsa; barış, demokrasi ve özgürlük taleplerini en kısa zamanda yerine getirmelidir.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa