01 Temmuz 2013 10:18

Davayı kazanma ihtimaliniz iddianızı ispatlamanıza bağlı

Davayı kazanma ihtimaliniz iddianızı ispatlamanıza bağlı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşverenim beni kadro daraltılmasını gerekçe göstererek işten çıkardı. Tazminatlarımı da henüz ödemedi. Ben de işe iade davası açmak istiyorum. Bu durumda benim davayı kazanma imkanım var mıdır?

CEVAP: İşe iade davası İş Kanunu’nun 20. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir.
Dolayısıyla, işe iade davanızı fesih bildiriminin size tebliği edildiği tarihten itibaren bir ay içinde açmak zorundasınız. Bu süreyi kaçırdığınız zaman dava açma hakkınız kalmamaktadır.
20. maddenin 2. fıkrası, “Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür” hükmünü düzenlemektedir.
Siz eğer açacağınız işe iade davasında, işverenin işe iade gerekçesinden başka bir sebep gösterecekseniz bu durumda bu sebebi sizin ispatlamanız gerekmektedir. Örneğin, iş sözleşmenizin sendikal nedenle, eşitlik ilkesine aykırı olarak veya keyfi olarak feshedildiğini öne sürüyor iseniz, bu durumda bu iddianızı ispatlamak sizin yükümlülüğünüz olacaktır. Eğer davada sadece sebebin geçerli bir sebep olmadığını belirtirseniz bu durumda ispat yükü kanunun da belirttiği üzere işverenin üzerinde olacak ve işveren iş sözleşmesinin feshinde belirttiği sebebin geçerli olduğunu ispat etmekle yükümlü olacaktır. Yani sizin durumunuzda ‘kadro daraltılmasının geçerli olduğu, feshin son çare olduğu’ gibi hususları işveren ispatla yükümlü olacaktır. Kadro daraltılması gibi işletmesel bir kararla yapılan fesihlerde mahkeme, işletmesel kararın tutarlı uygulanıp uygulanmadığını, örneğin fesihten sonra işçi alımı yapılıp yapılmadığını, feshi keyfilikten uzak, ölçülülük ilkesine uygun yapılıp yapılmadığını ve feshin son çare olup olmadığı gibi hususları inceler.
Sonuç olarak davayı kazanma ihtimaliniz sizin iddianızı mahkeme huzurunda ispatlamanıza bağlıdır.   

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...