13 Mayıs 2011 11:56

Türkiye’de iç savaş olur mu?

Türkiye’de iç savaş olur mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bir ülkede iç savaşın neden olamayacağına dair sayılabilecek gerekçelerin temenni değil tespitler üzerine oturması gerekir. Kürtlerin, Türkiye’nin batı bölgelerinde de yaşıyor olması ya da “Kız alınıp kız verilmesi (!)” gibi  sosyolojik gerçeklikler tek başına iç savaşı önlemeye yetmeyeceği gibi bir noktadan sonra sadece riski büyüten nedenler haline gelir.
İsteyen herkes felaket telalığı ile tanımlayabilir. Ben ülkenin adım adım iç savaşa doğru sürüklendiğini düşünüyorum. Yanılmaktan son derece mutlu olacağım endişelerimi uzun uzun anlatacak değilim ama sürecin bir noktadan sonra kontrol dışı atmosfere sürüklenme ihtimalini herkes dikkate almalıdır.
Bazen kriz süreçleri çatışan tarafların kontrolünü aşan gelişmeleri beraberinde getirir. Türkiye devletinin gücünün istediğinde toplumsal çatışmayı engellemeye yeteceği iddiası önemli gerekçelere dayansa da bir şehir efsanesinden ibaret olabilir.
Devlet istemedikçe toplumda provokasyonların gelişmeyeceği tezi elbette önemli bir tecrübeye dayanmaktadır. Ancak uluslararası gelişmeler ve bölge üzerine yapılan hesaplar da en az bu kadar dikkate alınmaya değer veri olarak ele alınmalıdır.
Bu güne kadar istikrardan yana olanlar kısa süreli bir kaosla yeni bir dizaynın daha kolay olacağına inanıyor olabilirler. Bu durumda manipülasyonu önleyecek bir siyasal aklın var olup olmadığını sorgulamalıyız. Ne yazık ki buna yönelik bir işaret görmek mümkün değildir.
Aksine ateşe körükle gitmeye hazır bir siyasal aklın gün geçtikçe kendini hissettirdiğine şahit oluyoruz. Bunu önleyebilecek bir toplumsal dinamik var mı sorusu, başlıkta ele aldığımız sorunun en önemli uzantısı olarak kabul edilmelidir. İç savaş çıkar mı, sorusunu  sadece analiz olsun diye sormuyorsanız buradan bir sosyal sorumluluk çıkaran değerlendirmeler yapmak durumundasınız.
Güvenlik bürokrasisinin, yargının, siyasetçinin, medyanın tehlikeli gelişmelere çanak tutma ihtimalinin gayet yüksek olduğu bir döneme giriyoruz.
Büyük felaketler yaşandıktan sonra tartışıldığında tarihin konusu olurlar. Tarih yapmak ise her zaman tarih yazmaktan daha zordur.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...