17 Haziran 2013 11:37

Pop ve Pat'in akıl oyunları

Pop ve Pat'in akıl oyunları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA final serisi Gregg Popovich ve Pat Riley(Kusura bakma Erik Spoelstra) arasında geçen enteresan bir strateji oyunu olarak devam ediyor.
Sıra tabanlı bir strateji oyunundan bahsediyoruz. Asıl mesai genel strateji ve dönemsel taktikler belirlenirken, “durdurulmuş” zamanda belirleniyor. Hamle, hamle üstüne. Ve yalnızca savaş anı gerçek zamanlı. Burada da tarafların motivasyon gücü belirleyici rol oynuyor.
Tarihin en ilginç final serilerinden birinde seri artık Miami’ye taşındı. 6. maç bu sabaha karşı 04.00’te oynanacak ve San Antonio Spurs seride 3-2 önde. Geçen hafta yaptığım seri değerlendirmesinde durum 1-1’di ve sahada kendini daha konforlu hisseden takımın kazanmak için daha çok fırsat yakalayacağını vurgulamıştım. Bu açıdan bakılırsa Pop ve Pat’in bugüne kadarki hamlelerini “Saha içinde konfor arayışı” olarak niteleyebiliriz.
Serinin üçüncü maçında Spurs, bir önceki maçta aldığı farklı yenilgiyi Miami’ye aynen iade etmiş, 113-77 kazanmıştı. Dördüncü maçta hamle sırası Miami’deydi. Radikal bir değişiklikle Udonis Haslem’i ilk beşten çıkararak yerine Mike Miller’ı alan ve tek uzuna dönen Miami, daha hızlı oynamayı ve Spurs’un pota altı avantajını bu yolla alt etmeyi düşündü. Popovich bu hamleye maçın hemen başında Splitter’ı çıkarıp yerine Gary Neal’ı alarak karşılık verdi. Ancak Spurs, Dwyane Wade ve LeBron James’in de seride ilk kez aynı anda özlenen performanslarını sergilemesiyle maç boyu Spurs’un bir hamle önünde yer aldı. Maçı da 3. periyodun sonu ve 4. periyodun başı itibariyle kopardı(109-93).
5.maç öncesi tabloya bakıldığında, Spurs’un artık bir “büyük üçlü”ye sahip olup olmadığı dahi tartışılıyordu. Tim Duncan’ın yaşı yeniden dillerdeydi. Tony Parker, “Normal sezon olsa 15 gün dinlenirdim” dediği bir “sakatlık öncesi alarm” hali yaşıyordu ve hiç ortalarda gözükmeyen Manu Ginobili’nin emekliliği konuşuluyordu. Danny Green, Kawhi Leonard ve Gary Neal’ın sürüklediği bir Spurs’un her şeye karşın son şampiyona karşı fazla şansının olmayacağı açıktı.
Ve böylesi bir ortamda Popovich, yeni bir hamle yaptı. “Bitik” gözüken Manu Ginobili’yi ilk beşe kaldı. Miami’nin tek uzunlu sistemiyle baş etmeyi hedefledi.
5. maç Ginobili’nin üçlüğü ve asistleriyle başladığında Popovich’in hamlesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Spurs’un harika bir şut yüzdesiyle oynaması ve Heat’in bunun yanına dahi yaklaşamaması kontrolü tamamen ev sahibi takıma verdi. Spurs, ilk çeyreğin sonunda 15-2, üçüncü çeyreğin sonu ve dördüncü çeyreğin başında ise 21-2’lik bir seriyle maçı kopardı.
Aslında bu tip seriler, Heat’in de galibiyetlerinde ana faktör olarak öne çıktı. Bir parantez açacak olursak ilk maç dışında her iki takımın da aldığı galibiyetler 10 ya da üzerinde farklarla gerçekleşti ve bunda da başrolü bu seriler oynadı. Yıldızlarla dolu, tecrübeli, 2 iyi savunma takımının bu serileri hiçbir şekilde durduramaması hakikaten ilginç. Parantezi kapatırken hamle sırasının Heat’e geldiğini hatırlatalım. Seride son 2 maç Miami’de oynanacak. Heat bugüne kadar sırtı ipe dayandığında hep çok iyi performanslar sergiledi. 6.maçta buna çok ihtiyaçları olacak.
Duncan, Parker ve Ginobili 5.maçta yüzde 65 saha içi şut isabetiyle 67 sayı attı. Çaylak sezonunda LeBron James’in Cleveland’daki dans partneri olan Danny Green 5 maçta kaydettiği 25 üçlükle(yüzde 65.8 isabet), NBA finaller tarihi üçlük rekorunu kırdı. Kawhi Leonard hem yüzdeli hücum ediyor hem de ribauntlara müthiş katkı sağlıyor. Popovich’in yeni hamlelerinden Boris Diaw ise yeni bir “LeBron durdurucu”(5.maçta LeBron onun savunması altında 8’de 1 attı) olarak adeta şapkadan çıktı.
‘Ya tamam ya devam’ anlamına gelen 6.maçta Heat’in üstesinden gelmesi gereken çok fazla problemi bulunuyor. LeBron James’in “dünyanın en iyi oyuncusu” gibi oynaması gerektiği açık. 6.maçı Heat kazanırsa tarihi bir 7.maça tanıklık edeceğiz.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...