15 Haziran 2013 12:20

Kendini yaşamak

Kendini yaşamak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ben kendimi yaşamak istiyorum.

Kendimi yaşayabilmem için benim dışında herkesin kendini yaşayabilmesi gerekmiyor mu?

Kendimi yaşarken gerçekleştirdiğim somut davranışlarım başkalarının kendilerini yaşama somutluğunu engellememeli.
Benim kim, ne olduğumu; nasıl ve hangi amaçla yaşamam, davranmam gerektiğini başkaları tanımlamasın, belirlemesin. Ben de başkalarının nasıl yaşayacakları konusunda belirleyici olmayayım.

Ben ve benim dışımdaki herkes kendimizi yaşarken kimse bizleri ne tek tek ne de topluca tanımlayarak, belirleyerek üzerimizde toplumsal, ekonomik, siyasal veya nasıl adlandırılırsa adlandırılsın yaşam çerçevesi-davranış hiyerarşileri-iktidar-güç-şiddet-itaat-tevekkül üreten sistemler kurmasın.

Ben kendimi yaşamak istiyorum. Bana gereken nasıl ve ne yönde yaşamak istediğime karar verebilmemi sağlayacak eğitimden bilime, sanattan teknolojiye her tür yaratıcılığın her an ürettiğinden yararlanabileceğim ortamın bulunması. Bu ortamı niye kendini yaşamak isteyen bizler yaratmayalım?

Yeni kuşağın on binlerce genci kendilerinin nasıl yaşamaları, davranmaları gerektiğini tanımlamak, belirlemek isteyen yapıya ve kurgusuna ‘yetti’ dedi. Her biri kendini, yine kendini yaşamak isteyen başkalarıyla birlikte yaşadı. Davranışlarıyla kendini yaşamak isteyen başkalarının kendilerini yaşama somutluğunu engellemeden, dayanışmanın ve yaratıcılığın ortaklaştığı bir ortamı gerçekleştirerek yaşadı.

Yeni kuşağın on binlerce genci özgürlüğü yaşadı, bana da yaşattı. Ben hukukçuyum, onların özgürlüğünü hak kategorileri, hukuk kavramlarıyla tanımlamayı ve açıklamayı rencide edici buluyorum. Çünkü yeni kuşağın on binlerce gencinin yaşadığı ve yaşattığı özgürlük değişmez sandığımız hukuk dilinin kavram ve kategorilerinin cenderesine sığmıyor. Yeni kuşağın on binlerce gencinin kendilerini kendi tanımladıkları biçimde yaşamalarındaki gizemi ‘ergenin toplumsal davranış kurgularında’ arayan psikolog arkadaşımın kavram ve kategorileri de rencide edici. Yeni kuşağın on binlerce gencinin yaşadığı ve yaşattığı özgürlüğü sosyolojinin bilinen kurgu, kategori ve kavramlarına sığdırma çabası da rencide edici. Yeni kuşağın on binlerce genci kendini yaşadı, herkese özgürlüğün önünü açtı. Kendi tanımladı, kendi yaşadı.

Bende kendimi yaşama heyecanı yarattı. Bu heyecanı değişmez, bilimsel sanılan kavram, kategoriler, kurgular ve tahlil güdüsüyle güdükleştirmek istemiyorum.

Benimki sıradan bir düşünce. Özgürlüğü sıradan bir düşünceyle kucaklamanın da bir başka keyfi varmış meğer…

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...