07 Haziran 2013 10:26

140 karaktere ne sığar?

140 karaktere ne sığar?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu köşede yayınlanan yazılar normalde 2 bin 300-2 bin 700 karakter arası uzunlukta oluyor. İnternet’in aksine basılı gazetede alan sınırlı olduğundan, köşe yazılarının da sınırı var. Bu sınır zaman zaman, -hele ki de güzel bir yazı konusu varsa- “nasıl sığacak şimdi bu kadar şey 2 bin 500 karaktere” tepkisine yol açabiliyor. Yazının neresini çıkartsam diye başlıyorsun düşünmeye. Sonunda biraz yazıyı kısaltıp sığdırıyoruz bir şekilde. Biz 2 bin 500 karakterle boğuşaduralım, insanlar günlerdir 140 karaktere sığan orantısız zeka ve orantısız mizah örneklerini art arda sergiliyor. Başta kritik duyuruların bir kısmı da bu 140 karakterle yapılıyordu. Ancak polislerin twitterdan buldukları seyyar revirleri basmaları üzerine bu tip duyurular ya özel mesajla ya da Zello vb. daha farklı kanllardan yapılmaya başladı.
Gezi Parkı direnişi başlayana kadar twitter’a mesafeli yaklaşan ve/veya twitterla dalga geçen pek çok arkadaş hızla bir twitter hesabı açıp, oldukça kısa sürede twitter’ın abecesini söktü. Bu sadece benim çevremde böyle değil. İster AKP’lilerin aynı ismin sonuna birden elliye kadar numara verdikleri fason hesaplar olsun ister direnişin içinde haberleşme için kullanılan hesaplar, isterse de direnişi daha rahat izleyebilmek için açılmış olsun, twitter ağzıyla söyleyecek olursak “yumurtaların  sayısı arttı.”
Nasıl artmasın ki? Gezi parkı direnişinden günlerce kesintisiz yayın yapan Hayat Televizyonu’nu, bir kaç televizyon kanalı, gazete ve Internet sitesini bir yana bırakacak olursak twitter dışındaki haber kaynakları tüm memleketin gözleri önünde haberciliğin en temel ilkelerinden ayan beyan çark ederek bizlere penguen izletmeyi tercih etti-ler. Bu yayın organlarının sermaye ve iktidarla bağları bizim için bilinmeyen bir şey değildi ancak pek çok kişi bu iki yüzlülüğü ilk kez bu kadar açık ve net bir şekilde gördü. Bu şartlar altında Gezi Parkı’ndan başlayıp ülkenin dört bir yanına yayılan eylemleri takip edebilmek için zaten hali hazırda bu eylemlerde bir iletişim platformu olarak da kullanılan twitter’a girmek dışında çok fazla seçenek yoktu. #’siyle, @’iyle haberleşmek için, olayları takip etmek için, penguenci medyaya laf söylemek için, orantısız şiddete orantısız zeka ve orantısız mizahla karşı ko-yanları görebilmek için... Kısaca her şey için bir twitter hesabı şart.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...