24 Mayıs 2013 10:30

Android'de yeni bir dönem

Android'de yeni bir dönem

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Akıllı telefon işletim sistemleri dediğimizde artık akla Android ve iOS’dan başka bir şey gelmiyor. Android ve iOS’un pazar payları toplamı neredeyse %90’ı buldu. Geriye kalanı da artık pazardan silinmek üzere olan bir kaç mobil işletim sistemi paylaşmaya çalışıyor. Internet erişiminde de masaüstü ve diz üstü bilgisayarlar karşısında da mobil işletim sistemlerinin payı giderek artıyor. Durum böyle olunca bu işletim sistemleri de daha fazla tartışılır hale geliyor. Bir kısmı son kullanıcıyı da ciddi şekilde alakadar eden bu tartışmalardaki önemli başlıklardan biri de gizlilik.
Söz konusu olan gizlilik olduğunda mobil işletim sistemleri şimdilik sınıfta kalıyor. Ancak Android geliştirici etkinliklerinden birinde bu durumun değişebileceğinin sinyalleri verildi. Android ekibinden Dianne Hackborn’a göre kullanıcıların hangi uygulamanın nelere izni olduğunu seçebileceği bir sistem üzerinde çalışılıyor. Eğer Hackborn’un iddiasının doğruluk payı varsa bu Android ve Android uygulamaları için yepyeni bir dönem demek. Şu anda her hangi bir Android uygulamasını yüklediğinizde, uygulamayı çalıştırabilmek için, uygulamanın talep ettiği her şeye topluca izin vermek zorundasınız ve uygulamalar lüzümlu-lüzumsuz pek çok yetki talep ediyor. Bu lüzumlu-lüzumsuz kısmını biraz daha açayım. Bu tip konularda daha titiz bir yazılım olan Firefox’un bile Android sürümü konum, kişisel bilgiler, ağ iletişimi, hesaplar, depolama, donanım denetimleri ve sistem araçları için yetki istiyor ve Firefox’a “Sana ne lan benim konumumdan ya da kişisel bilgilerimden!” diyemiyorsunuz. Deseniz bile önünüzde çok fazla seçenek yok: Ya Firefox’u kullanmayacaksınız ya da istediği yetkileri vereceksiniz.
Eğer uygulamaların yetki-izin sisteminde söz konusu değişiklik yapılabilirse bu zaten her renk,boy ve şekilde gelen Android’in kullanıcılarına sunduğu olanakları daha da arttırma yolunda önemli bir adım olacaktır.
Yine Android’le ilgili önemli bir gelişme de Onyx’in elektronik mürekkep’li(e-ink) ekrana sahip Android işletim sistemli yeni bir telefonu duyurmuş olması. e-kitap okuyucu kullananların fazlasıyla sevdiği elektronik mürekkepli ekranlar, gerek güç kullanımı gerekse rahat okunabilirlikleri ile -her ne kadar siyah beyaz da olsalar- Android kullanımına bambaşka bir zevk katabilir. Hatta önümüzdeki günlerde hibrid(hem normal hem de e-ink) ekranlı modelleri bile görmemiz mümkün olabilir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa