17 Mayıs 2013 08:07

Biraz paranoya

Biraz paranoya

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bilgisayarların gizlice izlenmesi tartışmasının tarihi neredeyse kişisel bilgisayarlar kadar eski. Eğer bilgisayarınızın başına oturduğunuzda zaman zaman izleniyormuş hissine kapılıyorsanız, bu konuda pek de haksız sayılmazsınız. Girdiğimiz her Internet sitesi bilgisayarımızda bir yerlerde kaydediliyor. Sadece bilgisayarımızda da değil. Internet servis sağlayıcımızda IP adresimizin hangi dakika Internet'te ne yaptığının kayıtları tutuluyor. Bilgisayarımızda yaptığımız hemen her hareket geride bir iz bırakıyor. Bilgisayarımıza çeşitli arka kapılardan sızabilecek bir saldırganın ekranımızdaki görüntüyü bizimle birlikte izlemesi, web kemaramızdan görüntü, mikrofonumuzdan ses kaydetmesi olasılık dışı bir durum değil. Bu kadar saldırı ve takip riski altında bilgisayarı kullanırken takip edildiğini hissetmek de anormal bir durum değil.
Bu izlenmeyi aşmak üzere uygulayabileceğiniz oldukça fazla yöntem var. Bu yöntemler kullandığınız işletim sistemine bağlı olarak uygulamada belirli değişiklikler göstermekle birlikte bir kaç alt başlıkta genellenebilir:
a) Virüssüz, truva atsız bir sistem: Eğer Windows kullanıyorsanız, bu zor olmakla birlikte imkansız değil. İyi bir antivirüs yazılımı kullanmak, antivirüsünüzün veritabanını güncel tutmak ve her hangi bir şüphe halinde virüs taraması yapmak virüslerden nispeten arınmış bir bilgisayar edinmenizi sağlayabilir. Windows virüsleri kadar yaygın olmasa da MacOS için de kayda değer sayıda virüs var ve bu virüslere Apple, yeterince hazırlıklı değil. Bu nedenle MacOS için dün çok da gerekli görülmeyen antivirüsler bugün daha büyük bir ihtiyaç.  
b) Güncel işletim sistemi ve yazılımlar: İşletim sistemleri ve yazılımlar kusursuz değildir. Çeşitli güvenlik açıkları ve eksikler taşıyabilir. Bu açıklar ortaya çıktıkça işletim sistemi ve yazılım üreticileri bu açıkları kapatmak üzere yamalar ve güncellemeler yayınlar. Bilgisayarınızdaki yazılımları ve işletim sisteminizi güncel tutmak bu açıklardan gelebilecek saldırı ve sızmaları engelleme yolunda önemli bir adım.
c) Tarayıcı ön belleği: Web tarayıcınız girdiğiniz her sayfayı önce bilgisayarınıza indirir. Bu da girdiğiniz web sayfalarına dair kalıntıların -ön belleği temizleseniz dahi- bilgisayarınızda kalmasına yol açar. Web tarayıcılarda bulunan gizli gezinti özelliği diske önbelleklemeyi engelleyerek girdiğiniz sitelerin bilgisayarınızda iz bırakması olasılığını azaltır.
d) Servis sağlayıcı kayıtları: Internet servis sağlayıcılar bağlantı sağladıkları her IP adresi için, o IP adresinin hangi adreslere bağlandığını, Internet'te neler yaptığını otomatik günlük dosyalarında saklar. Girdiğiniz sitelerin bu kayıtlarda görülmesini engellemek için Internet bağlantınızı Tor gibi şifreli bir ağ üzerinden geçirebilirsiniz.
Biraz paranoyaklık iyidir...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...