15 Mayıs 2013 09:05

Hrant Dink kararı

Hrant Dink kararı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eskiden yargı ya da adliye muhabiri diye adlandırılan muhabirler vardı. Bu muhabirler hukuk fakültesi mezunu, hukuk öğrencisi ya da hukuktan anlayan kişiler olurdu. Şimdi maalesef gazetelerde yayınlanan haberlerdeki yargı kararlarını anlamak çok güç. Muhabirler ya da gazete editörleri öyle bir haber yapıyor ki, haberle ilgili bir yorum yapmak için kararın aslını görmek istiyorsunuz.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararını da gazete haberlerinden anlayıncaya kadar göbeğimiz çatladı. Pek çok gazete ya da haber portalı kararı olumlu bir kararmış gibi verdi ve yorumladı. Karar gerçekten olumlu mu? Hrant Dink’in ailesi ve avukatlarının istediği gibi bir karar mı?
Değil. Müdahil taraf, yani Hrant Ailesi ve avukatları Ogün Samast ve Yasin Hayal’in derin devlet, Ergenekon ya da başka bir isimli anılan örgüt, organizasyonun yönlendirmesi, teşvik ve azmettirmesi ile cinayetin işlendiğini ve tetikçilerle birlikte devlet içindeki örgütün de açığa çıkarılması ve yargılanmasını talep ediyordu.
Oysa, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararı da bu örgütün ya da tetikçilerle devlet ilişkilerinin gizlenmesine hizmet eden bir karar.
9. Ceza Dairesi, Samast’ın liderliğinde bir “suç örgütü”nün varlığından söz ediyor. 12 Eylül öncesinde de faşist katillerin yargılandığı davalarda bu yola gidilirdi. Faşistlerin örgütlü yapısı üç beş milliyetçi gencin bir araya gelip, milliyetçi duygularla suç işlemesi olarak tanımlanırdı.
Dink Davası’nda da Yargıtay 9. Ceza Dairesi eski günlerdeki tavrı devam ettirmiştir. Dink davasında, dosyada adı geçen subaylar, emniyet müdürleri, istihbaratçılar dava dışı bırakılmıştır. Yasin Hayal’in liderliğini yaptığı bir mahalle çetesini örgüt olarak değerlendirmiştir.
Dosya şimdi yeniden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine dönecek.
Tabii, burada deliller değerlendirilip devlet ya da derin devlet ile ilişkiler yeniden ele alınabilir, fakat bizim yargı pratiğimizde böyle şeyler beklemek aşırı iyimserlik olur.
Muhtemelen İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi usuli işlemleri tamamladıktan sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı doğrultusunda suç işlemek için çete oluşturmak suçundan da sanıklara ek cezalar verecektir ve buradaki yargılamayı bitirecektir. Dosya yeniden Yargıtaya gidecek ve bu arada dava da kamuoyu nezdinde unutturulmaya çalışılacak, artık eski ilgi kalmadığı da düşünülerek Yargıtay söz konusu kararı onayarak dosya kapatılacaktır.
Yargının her zamanki bu taktiklerini boşa çıkarmak ve adil yargılama, adil karar talebi ile davayı ilk günkü ilgi ve heyecanla takip etmek oyunu bozabilir.
Koşullar da uygun olursa belki gerçekten tetikçilerle birlikte devlet parmaklarının da ortaya çıkarıldığı bir sonuca varılabilir.
Dava bitmedi. Hrant’ın arkadaşları bitti deyinceye kadar da bitmeyecek.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...