06 Mayıs 2013 15:07

Ücretsiz izin için işçinin onayı gerekir

Ücretsiz izin için işçinin onayı gerekir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşveren, işyerinde yaz dönemi işlerin az olduğunu söylüyor. Bazı işçileri ücretsiz izne çıkartacakmış. Buna karşı biz işçilerin “Ücretsiz izne çıkmıyoruz” deme hakları var mıdır?
CEVAP: Ücretsiz izin İş Kanunu’nda sadece 74. madde ile yer alan bir uygulamadır. Bu madde düzenlemesi de kadın işçinin talep etmesi durumunda, on altı haftalık yasal ücretli doğum izni süresinin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık olan süreden sonra altı aya kadar verilen ücretsiz izindir. Bunun dışında İş Kanunu’nda ücretsiz izne çıkarma şeklinde bir başka koşulu öngören bir düzenleme bulunmamaktadır.
Uygulamada ücretsiz izin diye geçen husus ise, iş sözleşmesinin askıya alınmasıdır. İş sözleşmesinin tek taraflı olarak askıya alınması, işin niteliğinden kaynaklanmıyorsa, Yargıtay tarafından fesih anlamında değerlendirilmektedir. Yargıtay, 9. HD, 2008/ 313333 E ve 2008/ 33412 K. sayılı ilamı ile de bu hususun altını çizmiştir: “…Belirtilen deliller birlikte değerlendirildiğinde; kökleşmiş içtihatlarımıza göre işverenin işçiye ücretsiz izin vermesi fesih niteliğindedir.”
Örneğin, mevsimlik ve kampanya işlerinde askıya alma işin niteliğinden kaynaklandığından sözleşmenin askıya alınmasından dolayı işe iade davası açılamaz. Sözleşmenin askıya alınması çalışma koşullarının işçinin aleyhine esaslı tarzda değişikliği anlamına geldiğinden askıya alma anlaşmasının İş Kanunu’nun 22. maddesinde belirtilen yönteme uygun olarak yapılması gerekir. Ücretsiz izne çıkarma çalışma koşullarının işçi aleyhine esaslı değişikliği anlamına geldiğinden bu durumda işverenin bu hususu yazılı yapması gerekecektir. İşverenin yazılı önerisini işçiler altı iş günü içinde kabul ettikleri takdirde iş sözleşmesi askıya alınmış olur. İş görme borcu ve ücret borçları bu süre içinde yerine getirilmez. Yine Yargıtay uygulamalarına göre, ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatı hesabında da nazara alınmamaktadır.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...