12 Nisan 2013 11:27

XP için bahar temizliği

XP için bahar temizliği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğer hâlâ Windows XP kullanıyorsanız ve işletim sisteminiz uzun süredir yeniden yüklenmemişse pek çok dosya hurdası bilgisayarınızın orasını burasını işgal ediyor demektir. Bu dosya hurdaları ve unutulan, kullanılmayan programlar bilgisayarınızda hem yer işgal eder hem de yavaşlamalara neden olabilir. Eğer bilgisayarınızın yavaşlığıyla ilgili bir şikayetiniz de varsa bahar temizliği yapma zamanı gelmiş demektir.
İlk iş olarak denetim masasından, ‘Program Ekle – Kaldır’a  girin ve kurulu programların listesini gözden geçirip, kullanmadığımız tüm programları kaldıralım. Bu kurulum ve kaldırma işlemlerinde zaman zaman bazı dosyalar silinmeden kalabilir. Bu nedenle “C:Program Files” dizinini ve kurulum yaptığınız diğer dizinleri de kontrol edelim ve kaldırdığımız programların dizinleri duruyorsa bu dizinleri de silelim.
Şimdi “C:windowsprefetch” ve “c:windowstemp” dizinlerinin içlerini boşaltalım. Bu dizinlerdeki bazı dosyalar kullanımda olduğundan silinmeyebilir. Böyle bir durumda ilgili dosyayı atlayın.
Sıra kullanıcı dizinlerinde. “C:documents and settingskullanıcı-adı” dizinine girelim. Eğer aktif değilse “Araçlar->Klasör” Seçenekleri menüsünde ‘Görünüm’ sekmesinden “Gizli dosya ve klasörleri göster” seçeneğini aktifleştirelim. Ardından “C:documents and settingskullanıcı-adılocal settings” dizinin altında yer alan Temp ve Temporary Internet Files dizinlerinin içlerini boşaltalım. Bunu bilgisayardaki tüm kullanıcıların Temp ve Temporary Internet Files Dizinleri için tekrarlayalım. Bazı dosyaların silinememesi olasılığı bu dizinlerde de var. Böyle bir durumda ilgili dosyayı atlayalım.
Sistemi iyi kötü temizlediysek şimdi disklerimizde yer alan ıvır zıvırımızı gözden geçirelim ve gereksiz, kullanmadığımız dosyalar varsa onlardan da kurtulalım. Eğer tüm gereksiz dosyalardan kurtulduğumuzu düşünüyorsak “Başlat -> Programlar -> Donatılar -> Sistem Araçları -> Disk Birleştiricisi” programını kullanarak bütün disklerimizi tek tek birleştirelim. Bu işlem disk büyüklüğü ve parçalanma durumuna göre oldukça uzun sürebilir.
Disk birleştirmenin ardından kaba temizliğimizi tamamlamış olduk. Şimdi “Başlat -> Programlar -> Başlangıç” dizinini kontrol edelim ve açılışta çalışmasını istemediğimiz programların kısayollarını bu dizinden silelim. Eğer açılışta çalışan programları detaylı bir şekilde yönetmek istersek “Başlat -> Çalıştır->msconfig”i kullanabiliriz
Bütün bu işlerden sonra monitor, kasa, klavye ve faremizi de nemli bir bezle fazla ıslatmadan temizleyebiliriz. Haftaya Windows 7’de bahar temizliği yapacağız.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...