05 Nisan 2013 12:06

Oynanabilirlik, orjinallik: Nexuiz Classic

Oynanabilirlik, orjinallik: Nexuiz Classic

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Nexuiz oldukça hızlı bir arena oyunu. Alientrap adlı topluluk tarafından yaratılan Nexuiz’in ilk versiyonu Mayıs 2005’te Genel Kamu Lisansı ile ücretsiz olarak yayınlandı. Son sürümü 2.5.2 olan Nexuiz 6 milyonu aşan indirilme sayısı ile kendini oyunculara kabul ettirdiğini kanıtladı. Tek başına oynanabilecek yirmi aşama içeren Nexuiz, pek çok açık Internet sunucusu ile esas gücünü çok oyunculu oynanabilirliği ile gösteriyor.
Oyunu, Alientrap’in resmi sitesinde[0] yer alan menüden Nexuiz’i seçip gelen sayfadan “Download Nexuiz Clasic...” bağlantısını kullanarak indirebilirsiniz. 900 Megabyte’a yaklaşan boyutu ile bu indirme bayağı bir zaman alacak. Oyunun kurulumu falan gibi bir şey yok sadece dosyaları zip dosyasının içinden bir klasöre çıkartın ve nexuiz.exe’yi çalıştırın. Gelen ana menüde ‘Singleplayer’ seçeneği ile oyunu tek oyunculu modda başlatabilir, ‘Multiplayer’ seçeneği ile çok oyunculu oynamak üzere Internet sunucularına ulaşabilir ve ‘Settings’ seçeneği  ile oyunun ayarlarını yapabiliriz. Ayarlara bir göz atıp gerekli de ğişiklikleri yaptıktan sonra ‘Single Player’ı seçin. Gelen menüde ‘Level 1’ oyunun nasıl oynanacağını öğretmek üzere hazırlanmış bir kılavuz. Kılavuzu atlayıp ilk bilgisayar rakiple karşılaşacağım ‘Level 2’ye geçiyorum.
Yükleme tamamlandıktan sonra boşluk tuşuyla oyuna başlayabilirsiniz. W, A, S, D tuşları ile hareket edebilir, boşluk ile zıplayabilir, farenizin sol ve sağ tuşu ile ateş edebilir, orta tuşu ile hedefinize zoomlayabilirsiniz. Toplam 10 sayı aldığınızda bu bölümü geçeceksiniz ve diğer bölümler sırasıyla oynanabilir hale gelecek.
Eğer bilgisayar kontrollü oyunculara karşı oynamaktan hoşlanmıyorsanız, ana menüden ‘Multiplayer’ seçeneğine girip ‘Player Setup’ sayfasından karakterinizi ayarlayın  ve ‘name’ kutucuğuna, karakterinize vermek istediğiniz ismi yazın. Bunun ardından ‘Servers’ sayfasına geçip kendinize uygun bir sunucu seçin. Sunucu seçerken en düşük ‘ping’ değerine sahip sunucuları seçmek Internet bağlantısının yavaşlaması vb. nedenlerle olacak takılmaları en aza indirecektir. Type kısmında yer alan DM, Ölüm Müsabakası(Death Match); TDM, Takımlı Ölüm Müsabakası (Team Death Match) ve CTF Bayrak Ele Geçirme(Capture the Flag) oyun tiplerini belirtiyor. İstediğiniz oyun tipinde bir sunucuya bağlanıp Nexuiz’i gerçek oyunculara karşı kolayca oynayabilirsiniz.
Açık kaynaklı, ücretsiz oyunların ciddi bir kısmının ulaşamadığı düzeyde bir görsel kaliteye ulaşan Nexuiz, yüksek oynanabilirliği, asla düşmeyen temposu, orijinal silahları ve oldukça başarılı çok oyunculu modu ile oldukça güzel bir oyun.

[0] http://www.alientrap.org/

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa