29 Mart 2013 09:55

Gizlilik ve şifreleme II

Gizlilik ve şifreleme II

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bir metni alıcısı dışında kalan üçüncü şahısların okumasını engellemek için tarihin ilk dönemlerinden beri kullanılan çeşitli şifreleme metotları var. Kendi dönemlerinde genelde kırılamaz görülen bu basit şifreleme yöntemleri hemen her seferinde birilerinin hayatına da mal olarak ne kadar güvensiz olabileceklerini kanıtladılar. Basit şifrelemeleri kırmakta kullanılan yöntemlerin benzerleri ve/veya gelişmişleri daha karmaşık şifreleme sistemlerini kırmakta da kullanılıyor. Hatta oldukça karmaşık görünen şifreleme yöntemleri hızla artan işlemci gücü karşısında tüm olası anahtarları denemeye dayanan kaba güç yöntemlerine yenik düşebiliyor. Ancak böyle yöntemlerle -en azından şimdilik- kırılması mümkün olmayan şifreleme sistemleri de mevcut. Üstelik bunlardan bazılarını her hangi bir ücret ödemeden, kolayca kullanabiliyorsunuz. TrueCrypt tam olarak bu amaçla yazılmış bir yazılım.
TrueCrypt’i sitesinden[1] indirip, kuralım ve kurduğumuz programı çalıştıralım. ‘Volumes’ menüsünden ‘Create new volume’u seçelim. ‘Create an encrypted file container’ seçeneğini işaretleyip devam edelim. Bir sonraki pencerede iki seçeneğimiz var: ‘Standard...’ ve ‘Hidden...’
‘Standard..’ı seçip devam edelim. Şimdi sanal dosya sistemimizi konuşlandıracağımız dosyanın konumunu belirleyeceğiz. Uygun bir konum ve isim yazıp ilerleyelim. Yeni gelen sayfada Şifreleme ve Hash algoritmalarını isteğimize göre seçelim. Ardından oluşturacağımız şifreli, sanal dosya sisteminin boyutunu belirleyip devam edelim. Şimdi anahtarımızı belirleyeceğiz. TrueCrypt bunun için de birkaç yol sunuyor: şifreyi elle belirlemek, var olan bir dosya ya da dizini anahtar olarak kullanmak, anahtar dosyası yaratmak... Seçim sizin... Ben şifreyi elle belirleyerek 24 karakterlik bir şifre girdim. Sıradaki adımda sanal dosya sistemimizin tipini seçelim ve ‘Format’ butonuna basalım. Eğer ‘The TrueCrypt volume has been successfully created’ mesajını aldıysak operasyon başarılı olmuş demektir. Şimdi ‘Exit’ butonuna basıp TrueCrypt’in ana ekranına dönelim. Bu ekranda listelenen sürücü harflerinden birine sağ tıklayıp ‘Select file and mount’ diyelim ve yeni oluşturduğumuz dosyayı seçelim. Sorulduğunda şifremizi girelim. Her şey bu kadar. Artık yeni oluşturduğumuz sanal sürücüyü tıpkı normal bir sürücü gibi kolayca kullanabiliriz.
TrueCrypt’in donanımsal veya yazılımsal olarak bastığınız tuşların kaydedilmesine karşı bir koruma sağlamadığını ve tıpkı tüm diğer sistemler gibi ‘kesinlikle kırılamaz’ olmadığını hatırlatmakta yarar var.

[1]http://www.truecrypt.org

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...