25 Mart 2013 09:47

Adli yardım için başvurabilirsiniz

Adli yardım için başvurabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhaba, annem iki ay önce maaşını alamadığından dolayı işini bıraktı. 5 aylık maaşını alamamıştı ayrıca kıdem tazminatını da alamadı. Dava açabilmek için de 500 TL istediler. Davaya verebilecek 500 TL paramız yok açıkçası. Fakirlik kağıdı istediler ama annemin üzerine dayıma ait olan bir araba var. O bilgisayar kayıtlarında gözüktüğünden onu da alamıyoruz. Bu durumda yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

CEVAP: 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanununda yeni getirilen bir düzenleme ile dava şartları arasında yer almak üzere, 114. maddenin (g) bendi ile “Davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olması” şartı de getirilmiştir. Bu düzenleme ile olmak üzere, davayı açma aşamasında gider avansının yani yargılama giderlerinin peşinen mahkemeler veznesine yatırılması gerekmektedir.
Ancak, elbette bu durum uygulamada birçok mağduriyet yaratmaktadır. Çünkü ücretini alamadığı gerekçesi ile dava açmak isteyen bir kişinin gider avansını karşılayabilmesi pek olanaklı olamamaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanununda ayrıca bir adli yardım mekanizması tanımlanmıştır. Kanunun düzenlemesine göre, kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, haklı oldukları yolunda kanaat uyandırmak kaydıyla adli yardımdan yararlanabileceklerdir.
Adli yardım talebi işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir. Adli yardım için talepte bulunan kişinin iddiasının özeti ile birlikte, delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmalıdır.
Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır.
Mahkeme, adli yardım talebi hakkında duruşma yapmaksızın karar verebilir. Adli yardım talebinin kabul veya reddine ilişkin kararlara karşı kanun yoluna başvurulamaz. Ancak, adli yardım talebi reddedilirse, sonradan gerçekleşen bir sebebe dayanılarak tekrar talepte bulunulabilecektir.
Adli yardım kararı, ilgiliye, şu hususları sağlar:
a) Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
b) Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
c) Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.
ç) Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temini.
Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.
Adli yardım talebini mahkemeden talep etmiş olmanız ve araba gerekçesi ile reddedilmesi durumunda Baroların adli yardım bürolarına da başvurmanız söz konusudur. Ancak, burada size görevlendirilecek avukatın da dava açabilmesi için gider avansının sizin tarafından karşılanması gerekir. Bu durumda size fakirlik kağıdı vermeyen ilgili muhtarlık ile görüşerek bu belgeyi almanızı veya söz konusu arabayı annenizin başka biri üzerine devretmesi gerekecektir.
4. yargı paketi ile adli yardım konusunu düzenleyen maddede de değişiklik yapılması söz konusu olup, adli yardım kararlarının reddine dair itiraz yolu açılması ve adlî yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebinin açıkça belirtilmesi gibi düzenlemeler söz konusudur.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...