07 Mart 2013 10:02

Günlük kullanımda Linux

Günlük kullanımda Linux

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başta Windows 7 ve Windows XP olmak üzere Microsoft’a ait işletim sistemleri şimdilik bilgisayar piyasasında son kullanıcıların ana tercihi olmaya devam etmekle birlikte, son birkaç yıldır Linux tabanlı Android işletim sistemine sahip telefon ve tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte çok sayıda kullanıcı Linux ile de ilgilenmeye başladı. Bilgisayar kullanımındaki alışkanlıkların kolay kolay değişmemesi nedeni ile bu ilgi pek çok durumda Linux’e kabaca bir göz atmaktan öteye gidemiyor ve Linux’ü deneyen kullanıcı, karşısına çıkan ilk zorlukta soluğu tekrar Windows’ta alıyor. Ardından gelsin “Linux’ün kullanımı zor.” dedikoduları...
Oysa aynı kullanıcılar benzer zorlukları bilgisayar kullanmaya ilk başladıkları yıllarda da yaşadılar. Ancak o dönemin farkı Windows’tan kaçıp sığınabilecekleri ciddi,verimli ve kolay kullanılabilir bir işletim sisteminin var olmamasıydı. Linux, doğumundan bu güne dek geçen yirmi iki yılda çok ciddi bir mesafe kat etti ve bütünlüklü, son kullanıcı tarafından zorlanmadan kullanılabilecek bir işletim sistemi haline geldi.
Söz konusu olan Linux’te çalışmak olduğunda, en önemli kaygılardan biri hangi yazılımlarla çalışılacağı ve bu yazılımlarda rahat çalışılıp çalışılamayacağı. Windows için hazırlanmış yazılımlar Linux altında wine veye benzeri araçlar kullanmadan normalde çalışmadığından kullanıcıların sıklıkla yaptığı işler için Linux altında kullanılabilecek yazılımları kısaca tanıtmakta yarar var.
Tarayıcı: Eğer Windows altında kullandığınız tarayıcınız Firefox, Chrome ya da Opera ise tarayıcı konusunda ciddi bir zorluk yaşamayacaksınız. Windows’tan alıştığınız arayüzü ve özellikleriyle Firefox, Chrome ve Opera Linux altında da hizmetinizde. Eğer daha farklı tarayıcılar arıyorsanız KDE ile tümleşik olarak gelen Konqueror da oldukça kullanışlı bir tarayıcı.
e-posta istemcisi: Mozilla Thunderbird veya Evolution e-posta ile ilgili tüm gereksinimlerinizi karşılayacaktır. Grafik ara birimleri Windows altında kullanılan e-posta istemcileri ile oldukça yakın olduğundan bu programları kullanırken herhangi bir zorlukla karşılaşmanız oldukça küçük bir olasılık.
Ofis uygulamaları: LibreOffice, OpenOffice.org ve Koffice’in her biri tam teşekküllü bir ofis paketi olarak kelime işlemcisi, hesap tablosu, sunum programı, çizim programı ve veri tabanı ile kullanıma hazır. MS Office’e ait dosya biçimlerini sorunsuz olarak açabilmesi ve grafik ara biriminin MS Office ile oldukça benzer olması kullanım sırasında karşılaşabileceğiniz problemleri en aza indiriyor. Her üç yazılım paketinde de kullanırken karşılaşabileceğiniz en önemli sıkıntı dalgınlıkla bu paketlerin kendi dosya biçimlerinden birinde (odt, ods...) kaydettiğiniz dosyaların MS Office ile açılamaması. Bu sorunu ayarlardan varsayılan dosya biçimini değiştirerek kolayca çözebilirsiniz.
Grafik: Her ne kadar Adobe’un yüzlerce dolara satılan Photoshop’uyla aynı kefeye koyamasak da, GIMP, Adobe Photoshop’un pek çok işlevini sunan bir program olarak kullanımınıza hazır. Eğer Photoshop’a alışmışsanız pencereleri kullanım şekli nedeniyle GIMP’e alışmakta biraz zorlanabilirsiniz.
Multimedia: Her türlü müzik dosyası için kullanabileceğiniz Amarok, kolay kullanımı ile size çok fazla sıkıntı yaratmayacak bir program. Video dosyaları için ise büyük olasılıkla Windows’tan alışık olduğunuz VLC’yi ya da SMPlayer’ı kullanabilirsiniz.
Linux’e geçmek konusunda bazı endişeleriniz varsa bile Linux’ü deneyip görmekten çekinmeyin. Rivayetlerin ve dedikoduların çoğunun aksine Linux kullanmak o kadar da zor değil.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa