6 Mart 2013 10:53

Hugo Chavez Frias sunar

Hayata, Venezuela’daki milyonlarca insan gibi mütevazı bir şekilde başladı. Ve geçimini sağlamak, aynı zamanda insanlara hizmet etmek için orduya katıldı. O ve bir grup askeri yetkili Şubat 1992’de, Başkan Carlos Andrés Pérez Rodríguez’in yozlaşmış rejimine karşı başarısız bir darbe girişiminde bulundular.
Yıllar içinde darbeye liderlik eden adam başkan seçildi ve Hugo Chavez, Venezuela’yı Simon Bolivar’ın; Latin Amerika devriminin evi ilan etti. Simon Bolivar,19yy’da Latin Amerika’nın bağımsızlığı için İspanyol sömürgecilerle savaşmış bir kurtarıcıydı.
Chavez için, Venezuela’nın bağımsızlığı ekonomik bağımsızlık demekti. Ulusun doğal kaynaklarını ülke yararına kullanmak için, milyonların hayatını felce uğratan  zengin elitlerin ve yabancı yatırımcıların mülkiyetlerine el koydu.  
2002’de zengin elitler, ABD desteğiyle bir darbe girişiminde bulundular. Ancak bu durum, uzun ömürlü olmadı. Üç gün içinde Chavez yeniden yönetimdeydi. Kendi ulusundan oluşan kitlelerin sayesinde hayatı, iktidarı ve fikirleri kurtuldu.
Chavez’i halk kurtardı. Fakat aslında kendi hayatlarını kurtardılar. Ölümden kaçan Başkan Hugo Chavez, hayatını sosyalist ekole adadı. Ve Venezuela’nın petrol zenginliğini daha eşitlik yanlısı bir toplum yaratmak için kullandı. 13 yıl boyunca, Bolivya devrimi için çalıştı. Latin Amerika  güneşinde barışın yükseldiğini görmek istedi. Hugo Chavez, darbelerden, iktidar savaşlarından sağ çıktı. Ama kanserle olan son savaşını kaybetti. Hugo Chavez 58 yaşındaydı.

evrensel.net

Evrensel'i Takip Et