06 Mart 2013 10:49

Taşeronlaştırma

Taşeronlaştırma

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Türk Metal Sendikası tarafından düzenlenen 18. Kadın Kurultayı’nda konuştu.
Erdoğan konuşması sırasında, taşeronluğa da değinerek, taşeronluk sisteminin sendikalar tarafından hükümetlerine getirildiğini ve sendikaların isteği üzerine taşeronlaştırma yöntemini yaygınlaştırdıklarını söyledi.  Bunu açıklamak zorundayım dedi.
Bu önemli bir iddia. Başbakan bu kadar açıklama ile yetinemez. Taşeronlaştırma önerisini hangi sendikaların ve sendikacıların getirdiğini de açıklamalıdır.
Çünkü, gerçekten böyle bir öneri sendikacılar tarafından hükümete getirilmişse, bu sendikacıların “yatacak yeri yoktur”.  
Neden böyle bir öneri sendikacılar tarafından getirilmemelidir ya da getirilemez?
Çünkü, taşeronlaştırma sendikacılığın da sonu demektir. Böyle bir öneri getiren sendikacı bindiği dalı kesmiş olur.
Taşeronlaştırmanın en önemli sonuçlarından biri işçinin sendikada örgütlenememesidir. Çünkü, taşeron şirketler işçileri genellikle bir seneden az süreler için istihdam eder. Bir sene ya da iki seneden az süre ile çalışan işçiler sendikaya üye olmaz. Çünkü, bu işçiler iki senede bir yapılan toplu işsözleşmesine katılamayacaklardır. Sendikaya üye olmalarının toplu işsözleşmesi açısından bir yararı olmayacaktır. Sendika onlar açısından bir dernek işlevi görecektir. Aslında taşeron tarzı çalıştırmanın yaygınlaştırılması nedeniyle de son yıllarda sendikalı işçi sayısı azalmıştır.
Bir sendikacı ya da sendikanın taşeronlaştırmayı savunması ve önermesi için bir çıkarı var mıdır? Böyle bir şey mümkün görünmüyor. O halde, bir sendikacı nasıl böyle bir şeyi savunabilir ya da önerebilir? Böyle bir şeyi önermek ve savunmak işçi sınıfına ihanetten de öte bir şeydir.
Bunun için başbakan hangi sendika ya da sendikacıların taşeronlaştırmayı önerdiğini mutlaka açıklamalıdır. Açıklamazsa, söylediklerinin hiçbir değeri olmayacaktır.
Başbakan’ın yukarıdaki açıklaması karşısında sendikalar da harekete geçmelidir. Başbakan bütün sendikaları töhmet altında bırakmıştır.
Herkes, bazı sendika ve sendikacıların patronlarla ve hükümet ile uzlaştığını, işbirliği yaptığını, işçileri sattığını biliyor. Başbakan’ın açıkladığı gibi bir öneri yapılmışsa, bunu hangi sendikaların yapabileceği de aşağı yukarı tahmin edilebilir. Fakat, yine de bütün sendikaların ve sendikacıların töhmet altında kalmaması ve Başbakan’ın sözlerinin doğru olduğunun kanıtlanması açısından, başbakan hangi sendikacıların taşeronlaştırma önerisi yaptığını açıklamalıdır.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa