25 Şubat 2013 12:22

Alınmak istenen belgenin geçerliliği yok

Alınmak istenen belgenin geçerliliği yok

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ben üç yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. Üç yılımın sadece son bir yılı sigortalıyım, son bir yılım tam olarak da dolmadı. Bu sürenin de 8 aylık kısmını maaşımdan kestirerek sigorta yaptırdım. Şimdi bana bir kağıt imzalatacaklarını söylediler, dün bir arkadaşa da imzalattılar. Bu belgede işe girmiş olduğum tarihten itibaren yemek, yol, zam, senelik izinlerimi zamanında ve usulüne uygun olarak alıp yaptığım ve tazminat hakkımdan vazgeçiyorum gibi ibareler bulunuyor. İki çalışanın da buna şahit olarak imza atmasını istiyorlar. Ben ne yapmalıyım? İmzalamak istemiyorum ama çalışmak zorundayım. İşten çıkartırlar korkum da var. Bu kağıdın hükmü var mı? Baskı altında ve çalışmak zorunda olduğum için imzalamış olmam ilerde oluşacak bir tazminat davasında bana yardımcı olur mu?

CEVAP: Öncelikle belirtmek gerekir ki sigortasız çalıştırıldığın yıllar açısından açacağın bir hizmet tespit davası ile bu dönemdeki çalışmalarının da sigortalı olarak tespitini talep etme hakkın vardır. Anayasal haklar arasında yer alan sosyal güvenliğin yaşama geçirilmesi açısından hizmet tespitine ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkin kabul edilmektedir. Bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde hakimce re’sen araştırma yapılarak her türden kanıt toplanabilmektedir. Bu sürelerin sigortalı sayılması durumunda ileride doğması muhtemel bir kıdem tazminatı davasında da bu sürelere ilişkin kıdemin de dikkate alınması söz konusudur.
Kıdem tazminatı feshe bağlı sonuç doğuran bir haktır. Yani iş sözleşmesi sona ermeden feshedilmeden kıdem tazminatı hakkının doğması söz konusu değildir. Dolayısıyla, sizden alınan tazminat haklarımdan vazgeçiyorum gibi bir belgenin geçerliliği bulunmamaktadır. Henüz doğmamış bir haktan vazgeçilmesi hukuken korunmamaktadır. Böyle bir belgeyi iradenizi sakatlayan temel nedenlerden tehdit (diğer sebepler, hata, hile) ile imzalamış olmanız halinde bunun geçerliliği bulunmamaktadır. Ancak, bu durumda sizin iradenizi sakatlayan hallerin varlığını ispatlamanız gerekmektedir. 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...