15 Şubat 2013 09:17

İnternet dolandırıcıları

İnternet dolandırıcıları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dolandırıcılar çeşitli yöntemlerle, kullanıcıların hesap bilgilerini ele geçirip ardından hesapları istedikleri gibi kullanabilir. Böyle bir olayda mağdur olmamak için ne gibi önlemler alabileceğimize geçmeden önce bahsedilen dolandırıcılık şeklini inceleyelim.
Dolandırıcı elindeki e-posta listesine belirli bir bankadan geliyormuş gibi görünen sahte bir e-posta gönderir. Gönderilen e-postada kullanıcıdan güvenlik vb. sebeplerle verilen bağlantı adresini kullanarak bankanın sitesine bağlanması ve kullanıcı bilgilerini güncellemesi istenir. Kullanıcı verilen bağlantıyı açıp güncelleme işlemini yaptığında ise girilen bilgiler dolandırıcının eline geçer.
Bu şekilde gelen sahte bir e-postayı ayırt etmenin pek çok yolu var. Öncelikle gönderici adresine dikkatle bakalım. Eğer e-postanın geldiği adres bankanın adresine çok benzeyen, gerçek adresten sadece bir kaç harfi farklı bir adres ise e-posta sahtedir.
Çeşitli  yöntemler kullanarak e-postanın gönderici adresinin farklı gösterilmesi mümkün olduğundan gönderici adresi bankanın adresi ile bire bir aynı olan e-postalar da alabilirsiniz. Eğer e-postanın gönderici adresi doğru ise e-postanın içinde verilen banka linklerinden birinin üzerine faremizi getirelim. Web browserımızın sol alt köşesinde linkin gittiği gerçek adres gözükecektir. Eğer e-posta dolandırıcılık amaçlı yollanmışsa linkin bizi yönlendirmek istediği adres ya bankanın adresine çok benzeyen bir adres olacaktır, ya da rakamlardan oluşan anlaşılmaz bir IP adresi olacaktır. E-postalardaki bağlantılar aldatıcı olabilir. Bunu engellemek için en güvenli yol bankanın web sitesini açmak için web browserımızın adres satırına bankanın adresini elle yazmak.
Sahte e-postalar, kullanıcıların hesaplarını ele geçirmek için tek yöntem değil. Bu iş için kullanılan bir diğer yöntem de kullanıcıların bilgisayarlarına truva atı, key logger vb. yüklemek. Virüs benzeri bu yapıları kullanarak dolandırıcıların klavye ve farenizin hareketlerini takip etmesi ve bunları bir rapor olarak alması mümkün. Antivirüs yazılımınızın  bunu tespit edememesi durumunda tüm hesap bilgilerinizi dolandırıcıya altın tabak içinde teslim etmiş olabilirsiniz. Bunu engellemek için de çeşitli yöntemler var. Banka sitelerine giriş yaparken mutlaka, her bankanın giriş ekranında yer alan ve tuşların yerinin sürekli değiştiği ekran klavyesini kullanın. Virüslü olduğundan şüphelendiğiniz bilgisayarlardan banka sitelerine giriş yapmayın.
Eğer İnternet’ten alış veriş yaparken kullandığınız sitenin güvenlik önlemleri yeterli değil ise kredi kartı bilgileriniz sitedeki olası açıklardan yararlanan bir saldırgan tarafından ele geçirilebilir. Bu tip bir saldırıya karşı alabileceğiniz en iyi tedbir çeşitli bankaların sağladığı sanal kartları kullanmak. Sanal kartınızı oluşturduktan sonra alış veriş yaparken yapmanız gereken tek şey o anda kullanacağınız kadar parayı gerçek hesabınızdan sanal karta aktarmak. Eğer bu işlem zahmetli geliyorsa ya da bankanızın sanal kart vb. bir hizmeti yoksa önce alış veriş yapmak için girdiğiniz sitenin güvenli bir bağlantı (SSL) kullanıp kullanmadığını kontrol edin. Güvenli bağlantı kullanmayan (en azından bilgilerin girişinin yapıldığı kısımda) alış veriş sitelerinden uzak durun.
Yine son yıllarda hemen hemen tüm bankaların sitelerinde kullanmaya başladığı telefona tek kullanımlık şifre gönderme metodunu da eğer aktif değilse mutlaka aktifleştirin. Bu basit ayrıntılara dikkat ederek İnternet dolandırıcılarından biraz daha iyi korunabilirsiniz.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...